open-navfaktor-logo
search
Hoće li ispoštovati rok
Novac za izbore mora biti osiguran do sutra: Dodik pristao da Predsjedništvo reaguje, a onda se ušutio
Iako je Milorad Dodik jučer načelno pristao da se sinoć održi telefonska sjednica Predsjedništva Bosne i Hercegovine, ukoliko Vijeće ministara BiH ne donese odluku o izdvajanju novca za održavanje Općih izbora 2. oktobra, on je sinoć bio nedustupan, saznaje Faktor.  
18.05.2022. u 11:27
get url
text

Predsjedništvo BiH je trebalo još sinoć zatražiti od Vijeća ministara da donesu odluku o izdvajanju novca za organiziranje Općih izbora, a rok za izvršavanje ove zakonske obaveze prema Centralnoj izbornoj komisiji BiH je 19. maj. 

VEZANI TEKST - Faktor saznaje: Večeras telefonska sjednica Predsjedništva BiH o novcu za izbore

Dogovor Šefika Džaferovića, Milorada Dodika i Željka Komšića je bio da Džaferović kao predsjedavajući odmah jučer pokrene proceduru za održavanje telefonske sjednice, što je Dodik svojom jučerašnjom izjavom i potvrdio. 

Što se tiče finansiranja izbora, Dodik je jučer kazao "da je apsolutno jasno da postoji jasno propisana procedura o tome i jasno je da se u skladu s tom procedurom može sve održati".

- Gospodin Džaferović, koliko sam razumio, ili Komšić, je predložio zaključak da se danas obaveže Vijeće ministara da to uradi. U svakom slučaju dogovoreno je da se, imajući u vidu da je danas sjednica Vijeća ministara, sačeka da se ne bi vršila presija na Vijeće ministara i da se nakon toga telefonski konsultujemo kako dalje - rekao je Dodik.

Međutim, sinoć kada je trebalo održati telefonsku sjednicu Dodik je bio nedustpan. Šefik Džaferović i Željko Komišić bili su načelno za to da se uputi zahtjev Vijeću ministara da riješi problem, a Dodikva konačna podluka je izostala. 

Na jučerašnjoj telefonskoj sjednici Vijeća ministara BiH protiv odluke o osiguranju novca za izbore su glasali ministri iz HDZ-a BiH, dok su za bili ministri iz SDA, DF-a, ali i SNSD-a.

Predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija pozvao je bez obzira na ishod glasanja, da se nastavi sa pripremama za predstojeće izbore koji su zakazani za 2. oktobar, te istakao da će Centralna izborna komisija imati novac na raspolaganju kada on bude neophodan. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.