open-navfaktor-logo
search
Umjesto Ružice Jukić
Nova članica VSTV-a je presudila: Novinari nisu nanijeli duševnu bol akterima afere "Reket"
Sanela Gorušanović-Butigan, sutkinja Općinskog suda u Sarajevu koja tu dužnost obnaša od 2007. godine, bit će nova članica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV).
03.06.2020. u 10:59
get url
text

Ona na tu poziciju dolazi umjesto Ružice Jukić kojoj je istekao mandat. Sudije kantonalnih i općinskih sudova iz Federacije BiH su glasanjem odlučile da je naslijedi Gorušanović-Butigan.

Sanela Gorušanović-Butigan široj javnosti je možda najpoznatija kao sutkinja koja je poništila sudske odluke kompromitirane bjegunke, bivše sutkinje sarajevskog suda Lejle Fazlagić. Radi se o aferi "Reket". Fazlagić se trenutno nalazi u Hrvatskoj gdje je u bjegstvu od pravosudnih organa BiH. 

U proljeće 2010. godine Federalna uprava policije podnijela je Tužilaštvu BiH prijavu protiv Damira Hadžića, tadašnjeg načelnika Općine Novi Grad i potpredsjednika SDP-a BiH, i Huseina Hasibovića, vlasnika građevinske firme PP Butmir, da su reketarili biznismena Nihada Imamovića tražeći od njega novac za izdavanje dozvole za izgradnju stambeno-poslovnog centra na teritoriji Općine Novi Grad.

Kako je kasnije više puta javno svjedočio Imamović, od njega i grupe biznismena traženo je 2,2 miliona maraka za tu "sitnu uslugu".

Tužilaštvo BiH je tada tokom istrage u svojstvu osumnjičenih saslušalo i Zlatka Lagumdžiju, predsjednika SDP-a, i još nekoliko funkcionera te stranke. Bilo je to nekoliko mjeseci pred oktobarske izbore na kojima je SDP osvojio dovoljno glasova da može formirati vlast na federalnom i državnom nivou. Tužilaštvo BiH iz neobjašnjivih razloga odustalo je od istrage protiv izbornih pobjednika!?

Lideri SDP-a Zlatko Lagumdžija, Damir Hadžić i Željko Komšić, tada član Predsjedništva BiH i potpredsjednik SDP-a, nisu odustali od tužbe protiv sedmičnika "Slobodna Bosna" koji je prvi pisao o njihovoj umiješanosti u kriminalne operacije sa Imamovićem. Tužbu protiv "Slobodne Bosne" tadašnji SDP-ov trojac podnio je krajem 2009. godine tražeći po Zakonu o zaštiti od klevete po 10 hiljada KM odštete na ime duševnih bolova koje im je SB navodno počinila.

Godinu i po kasnije, kada je Lagumdžija bio ministar vanjskih poslova BiH, Damir Hadžić ministar prometa i komunikacija u Vijeću ministara, a Željko Komšić produžio mandat člana Predsjedništva BiH, Općinski sud u Sarajevu donio je nepravomoćnu presudu. Presudu je donijela sutkinja Lejla Fazlagić proglasivši "Slobodnu Bosnu" krivom i obavezujući je da trojici tužilaca Lagumdžiji, Hadžiću i Komšiću isplati ukupno 11.000 KM, plus sudske troškove.

Advokati tužilaca žalili su se tražeći da se isplati prvobitni iznos novca, ukupno 35 hiljada KM, a advokat odbrane da se presuda poništi. Kantonalni sud u Sarajevu ovaj je predmet vratio Općinskom sudu na ponovno izjašnjavanje. U julu 2017. godine sutkinja Općinskog suda Sanela Gorušanović-Butigan odbila je tužbeni zahtjev Lagumdžije, Hadžića i Komšića. Kako je u obrazloženju presude napisala sutkinja Gorušanović-Butigan, "iznošenje informacija u dobroj vjeri, iznošenje mišljenja, pa i uvreda nije sankckionisano Zakonom o zaštiti od klevete".

Sutkinja Gorušanović-Butigan se u presudi, također, pozvala i na član 5. Deklaracije o slobodi političke debate u medijima "koja kod ovakvih vrsta tekstova dozvoljavaju veći stepen pretjerivanja, čak i provociranja i to iz razloga što su tužioci poznate ličnost široj javnosti zbog funkcija koje obavljaju i što su u sferi javnosti ušli dobrovoljno, bez ičije prisile, pa su dužni trpjeti veći stepen kriticizma od običnog građanina", objavila je Slobodna Bosna nakon odluke Suda.

U biltenu udruženja BH novinari, E-novinar, Gorušanović-Butigan je pisala tekst u kojem je navela i sljedeće, a u vezi sa primjenom Zakona o zaštiti od klevete. 

- Evropski sud za ljudska prava je u svojoj praksi u vezi s ograničenjem slobode izražavanja medija i novinara utvrdio određene standarde koje primjenjuju domaći sudovi u sličnim slučajevima, kao npr:

Novinarske slobode, po tumačenju Suda, sadržavaju i "mogućnost pribjegavanja određenom stepenu pretjerivanja pa čak i provociranja. Štaviše, iako Sud ne mora odobravati polemički, pa čak i agresivni, ton kojeg koriste novinari, člana 10. ne samo da štiti bit/sadržaj izraženih ideja i informacija, nego i formu kroz koju su one izražene. Izbor oblika i načina prezentacije informacija su autonomno pravo novinara i urednika zaštićeno članom 10. i da nije zadaća sudova (ni Evropskog, ni nacionalnih) da medijima nameću poželjni oblik izražavanja ideja i informacija.

VEZANI TEKST - Kadrovske promjene u VSTV-u: Odlazi Ružica Jukić, zamijenit će je sutkinja iz Sarajeva

Granice dopuštene kritike znatno su šire kad su u pitanju političari i druge javne osobe nego kada se radi o privatnim osobama. Političari se svojevoljno i svjesno izlažu pomnom ispitivanju svojih riječi i dijela kako od strane novinara tako i od strane cjelokupne javnosti, pa moraju iskazati veći stepen tolerancije (presuda Lopez Gomez da Silva v. Portugal 2000. godine).

Pažnja pri razmatranju svakog slučaja, a kako bi se napravila razlika između informacije (činjenice) i mišljenja (vrijednosne ocjene). Istinitost prvog se mora dokazivati, a drugog ne (presuda Lingens v. Austrija 1986. godine) - navela je. 

Gorušanović-Butigan je sutkinja parničnog odjeljenja Općinskog suda u Sarajevu. U javnosti se profilirala kao ekspertica iz oblasti primjene Zakona o zaštiti od klevete, učestvovala je na većem broju okruglih stolova koje su organizirala novinarska udruženja te pisala stručne tekstove o primjeni ovog zakona, odnosa medija i sudova spram medija u predmetima klevete...

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.