U izvještaju o građanskim pritužbama na ophođenje policije prema maloljetnicima se navodi da se više od dvije trećine tih prijava odnose na afroameričke maloljetnike i djecu latinoameričkih imigranata.

Dalje se navodi kako policija najčešće grubo intervenira protiv maloljetnika iz manjinskih zajednica koji se igraju u parku, nose torbe na leđima, trče ulicom i prelaze ulicu na crvenom svjetlu na semaforu.

Direktor Odbora za razmatranje žalbi građana Fred Davie poručio je da loše ophođenje prema djeci predstavlja neprihvatljiv čin.

- Neophodno je da službenici NYPD-ja revidiraju svoje ophođenje prema mladima, da ne budu pristrasni pri provođenju zakona i da se disciplinski procesuiraju svi odgovorni za neprimjereno ponašanje u službi - kazao je Dacie.

Sjedinjene Američke Države (SAD) su skoro dvije sedmice poprište masovnih antirasističkih protesta koji su eruptirali nakon brutalnog hapšenja koje je dovelo do smrti tamnoputog Georgea Floyda u Minneapolisu. Snimak grubog policijskog hapšenja zgrozio je cijelu svjetsku javnost, a prvooptuženi policajac se tereti za ubistvo drugog stepena.