open-navfaktor-logo
search
Civili na meti
Njemački obavještajci presreli razgovore koji dokazuju ruske zločine u Buči
Njemačka strana obavještajna agencija BND presrela je komunikacije koje dokazuju da su ruske snage namjerno gađale civile u Ukrajini.
07.04.2022. u 12:13
get url
text

- BND je ove sedmice obavijestio parlamentarni odbor o svojim otkrićima, uključujući radio poruke u kojima su ruski vojnici i plaćenici govorili o ubistvima civila u Buči - piše njemački list Der Spiegel.

U jednom od zapisa jedan čovjek je rekao: "Prvo ispitajte civile, pa pucajte u njih", a u drugom presretnutom razgovoru vojnik je saborcu ispričao kako su pucali na osobu na biciklu.

Ruski predsjednik Vladimir Putin i njegova Vlada suočeni su sa žestokim kritikama međunarodne zajednice nakon što je Ukrajina optužila ruske snage da su počinile genocid i ratne zločine u Buči, gradu u blizini glavnog ukrajinskog grada Kijeva.

Rusija je odbacila te optužbe i tvrdi da se radi o napadu lažnih vijesti uz obrazloženje da su snimci mrtvih tijela i snimci ubijenih civila, koji su izazvali bijes svijeta, namješteni nakon što su se ruske snage povukle iz grada.

Rat Rusije i Ukrajine, koji je počeo ruskim napadom 24. februara, izazvao je međunarodnu osudu, doveo do niza sankcija Moskvi i podstakao egzodus globalnih firmi iz Rusije.

Kao odgovor, Rusija je uvela vizna ograničenja za građane "neprijateljskih zemalja" i zatražila od ovih država da plaćaju ruske energente u rubljama.

Podaci Ujedinjenih nacija pokazuju kako su tokom rusko-ukrajinskog rata u Ukrajini poginula najmanje 1.563 civila, a 2.213 ih je ranjeno. U susjedne zemlje izbjeglo je više od 4,3 milion civila.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.