Iz sindikata ističu da je Vlada KS predložila nastavak pregovora za više od mjesec dana uslovljavajući ga ishodom priče o ponderu, što smatraju pokušajem uvlačenja sindikata i socijalnog dijaloga na politički poligon što su sindikati odbili.

Ističu da je jasno da će sindikati biti primorani da se za povećanje osnovice za 2022. bore na druge načine, uključujući proteste i štrajkove.

Tvrde da nastavak, intenzitet i vrste zajedničkih aktivnosti šest sindikata za povećanje osnovice za 27 posto, posebno onih radikalnih poput protesta i štrajkova, zavise od zajedničkog dogovora predsjednika svih šest sindikata, odluka tih sindikata i raspoloženja članstva svih šest sindikata da podrže proteste i štrajkove.

Premijer KS Edin Forto rekao je da je KS u podređenom položaju po pitanju osnovice, da je predsjednik SDA javno rekao da će tražiti povećanje plata na državnom nivou, ali da je on protiv povećanja plata u javnom sektoru.

Dodao je da Vlada KS ima paralelan proces sa pregovorima o povećanju osnovice a to je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o pripadnosti javnih prihoda, te da bi ukidanje pondera KS umanjio budžet KS 80 do 100 miliona KM a da se povećanje osnovice ne može odvojiti od raspodjele javnih prihoda u FBiH i ukidanja pondera KS.

Ministar finansija KS Davor Čičić je kazao da je da bi ukidanje pondera KS moglo ugroziti i plate i ostale rashode (boračke izdatke, socijalna davanja...), te da ukidanje pondera KS nema nikakve veze sa ekonomskim planiranjem.

Predsjednik Kantonalnog odbora Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH Faruk Bešlić podsjetio je da je rebalansom budžet u KS povećan za 19 posto u odnosu na 2020., te dodao da radnicima ne trebaju projekti već dostojanstvene plate.

Također, pitao je da li je profesor u srednjoj školi zavrijedio da ima manju platu nego medicinska sestra u zdravstvu.

Predsjednik Kantonalnog odbora Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH Saudin Sivro je iznio konstataciju da će minimalna plata u 2022. u skladu sa predloženom Zakonu o minimalnoj plati u FBiH iznositi 744 KM, a da će sljedeće godine nedostajati radnika u vrtićima i osnovnim školama.

Precizirao je da se iz budžeta KS za plate 14.000 radnika izdvaja samo 40 posto, te da je to u odnosu na druge kantone 20 do 30 posto manje,

Sivro je naglasio da ponder KS još nije ukinut, a plate su zadnje tri godine iste i ponovio zahtjev da osnovica bude 400 KM, da zahtjev za povećanje plata ne treba vezivati za priču o ponderu i da smatra da treba odmah povećati plate za 27 posto pa onda, ukoliko dođe do smanjenja prihoda po osnovu pondera, iste smanjivati, a ne obratno, kako premijer KS predlaže, saopćeno je iz Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH.