Novaković se u decembru 2019. trebao izjasniti o krivnji, ali tada u Sud Bosne i Hercegovine nisu pristupili ni on niti njegova braniteljica, te je ročište odgođeno na neodređeno vrijeme.

- Potjernica nije raspisana jer nisu ispunjeni uvjeti za raspisivanje. Čeka se odgovor optuženog u vezi s izborom branioca, a nakon što je dosadašnji branilac otkazao punomoć - rekli su iz Suda BiH za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Optužnica Novakovića tereti da je kao pripadnik srpskih oružanih snaga za vrijeme širokog i sistematičnog napada Vojske Republike Srpske (VRS), teritorijalne odbrane, naoružanih skupina i paravojnih formacija na civilno stanovništvo sudjelovao u ubistvima, mučenju i progonu bošnjačkog civilnog stanovništva iz mjesta Ekići i Alići gdje je 22. juna 1992. ubijeno 27 civila.

- Prilikom napada na navedena sela i progona stanovništva iz njihovih kuća i domova, optuženi je osobno i izravno zajedno sa drugim osobama sudjelovao u ubistvu 27 civila, muškaraca bošnjačke nacionalnosti, koje su prethodno odvojili od njihovih porodica, te tukli, mučili i zlostavljali u prisustvu njihovih djece i žena - saopćili su ranije iz Tužilaštva BiH.

Prema prikupljenim dokazima, kako je ranije navedeno iz Tužilaštva, žrtve su prisilno dovedene na mjesto egzekucije, te su primorani da sami kopaju grobnicu te su nakon toga ubijeni pucanjem iz vatrenog oružja i zakopani u grobnicu. Tijela manjeg broja žrtava, prema Tužilaštvu, nakon rata su pronađena, ekshumirana i identificirana, dok se za posmrtnim ostacima većeg broja žrtava još uvijek traga.

Za zločine počinjene u mjestima Alići i Ekići u Sudu BiH je u toku suđenje Ljubanu Babiću, Ranku Balabanu, Rajku Karlici, Milenku Brčinu, Mirku Odžiću, Milenku Babiću, Ratku Goronji, Nikoli Reljiću, Draganu i Ranku Baltiću, Miroslavu Kapetanoviću i Ranku Grabu.