open-navfaktor-logo
search
Umjetnik i političar
Nikšićeva demokratska praksa: Ako niste glasali za mene, obratite se svojim zastupnicima!
Prevedeno na "BHS jezik", konceptualni umjetnik Nikšić namjerava da tokom svog skupštinskog mandata promoviše ublehe od kojih građani neće imati ama baš nikakve koristi, ali će Nikšića za to uredno plaćati svaki mjesec
23.11.2018. u 13:55
get url
text

Novoizabrani zastupnik SDP-a u Skupštini Kantona Sarajevo Damir Nikšić najavio je kako će njegov prioritet u narednom periodu biti uvođenje četvrtog jezika kao "službenog jezika konstitutivnih građana BiH".

- S obzirom na to da tri službena jezika u KS (i Sarajevu kao glavnom gradu BiH) očigledno predstavljaju jezike tri konstitutivna naroda BiH, izostaje, tj. ostaje nedefinisan službeni jezik konstitutivnih građana BiH. Ustav BiH ne definiše službene jezike već ih definišu ustavi entiteta, kantona i distrikta izvodeći službene jezike iz konstitutivnosti tri naroda. Pošto Ustav BiH zajedno sa konstitutivnošću tri naroda definiše i posve ravnopravnu konstitutivnost građana BiH, građani, građanski sektor i građanske stranke mogu i moraju zahtijevati da se na osnovu toga na jednak način ravnopravno izvede i zajednički službeni jezik konstitutivnih građana u entitetima, kantonima i distriktu. Pozivam sve građanske snage i koalicije da započnu ovaj proces i da pripreme ovaj amandman – napisao je Nikšić na svom Facebook profilu.

Taj novi službeni, četvrti jezik, prema Nikšićevoj zamisli, zvao bi se "BHS jezik".

Na stranu to što se od jednog poznatog konceptualnog umjetnika kakav je Nikšić mogao barem očekivati originalniji naziv službenog jezika "konstitutivnih građana BiH", ali ovakvim inicijativama Nikšić je već u startu potpuno obesmislio povjerenje koje su mu građani ukazali na proteklim izborima izabravši ga za zastupnika u Skupštini KS.

Umjesto što se bavi pitanjima konstitutivnosti i prijedlozima za izmjene državnog Ustava, Damir Nikšić bi kao kantonalni zastupnik svoju pažnju trebao usmjeriti na konkretne probleme sa kojima se svakodnevno suočavaju stanovnici Kantona Sarajevo - od izuzetno lošeg stanja u javnom gradskom prijevozu, preko redukcija vode (zbog "otklanjanja kvarova na mreži" u Sarajevu svakog dana po dvadesetak ulica ostaje bez vode), pa do sigurnosne situacije u gradu koja je takva da se još samo rijetke, odvažne Sarajlije usuđuju sami hodati ulicom u noćnim satima...

Mnogo je praktičnih ciljeva kojima je Nikšić mogao posvetiti svoj politički angažman, no umjesto toga, on se odlučio posvetiti BHS jeziku jer je njegovo, kako kaže, "da promovišem građansku svijest moje izborne baze kao progresivno građansko krilo, da promovišem demokratsko građansko društvo, integraciju, inkluzivnost, sekularnu građansku kulturu i savremeni antifašizam".

Prevedeno na "BHS jezik", konceptualni umjetnik Nikšić namjerava da tokom svog skupštinskog mandata promoviše ublehe od kojih građani neće imati ama baš nikakve koristi, ali će Nikšića za to uredno plaćati svaki mjesec.

Nakon što su mu neki od njegovih pratilaca na Facebooku pristojno skrenuli pažnju da bi se trebao pozabaviti pitanjima koja su za građane Sarajeva mnogo važnija od službenih jezika i njihovih naziva, Nikšić im je bahato odgovorio:

- Ako ste glasali za mene, onda očekujete od mene ove stvari. Ako niste – obratite se svojim zastupnicima. I da imate imalo razumijevanja za probleme svojih sugrađana koji nisu jedne nacije – ne bi pravili zamjene teza i nečija ljudska i građanska prava činili sekundarnim u odnosu na smeće i trotoar - napisao je Nikšić, te sarkastično dodao kako je "i za vrijeme NDH sigurnost bila prioritet".

Neslaganja u mišljenjima Nikšić je potom brzo riješio odlučivši da, u istinskom duhu demokratskih vrijednosti, blokira na Facebooku sve one koji su mu se usudili suprotstaviti.

Ukratko, ako je suditi po ovakvim potezima, teško da ćemo od SDP-ovog zastupnika Damira Nikšića u naredne četiri godine vidjeti išta ozbiljnije od "akanja" državne himne i snimanja "live" performansa iz kantonalne Skupštine - za poneki klik više na YouTube kanalu...   

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.