open-navfaktor-logo
search
(Ne)moguć rasplet
Nije sve izgubljeno: Zmajevi imaju 0,68 posto šansi da se plasiraju na EURO
Kada se pogleda tabela i raspored u preostala dva kola do kraja kvalifikacija, zaista bi se trebalo dogoditi čudo da stignemo do druge pozicije
16.10.2019. u 10:59
get url
text

Bruka koju su Zmajevi doživjeli sinoć u Atini, gdje su poraženi od Grčke (2:1), vjerovatno znači i oproštaj od borbe za Evropsko prvenstvo kroz kvalifikacije.

Istina, još postoje šanse za direktan plasman na EURO, ali su one u domenu teorije.

Precizni fudblaski analitičari iz We Global Footballa izračunali su da šanse Zmajeva za plasman na EP iznose tačno 0,68 posto.

I zaista, kada se pogleda tabela i raspored u preostala dva kola do kraja kvalifikacija, zaista bi se trebalo dogoditi čudo da stignemo do druge pozicije. Dvije su opcije za to.

Prva, da Finska izgubi oba meča (Lihtenštajn kod kuće i Grčka u gostima), a da istovremeno BiH savladala Italiju i Lihtenštajn. U drugoj opciji, uz dvije pobjede BiH, odgovara nam i da Finska remizira sa Lihtenštajnom, a da izgubi od Grčke. Za jedan od ova dva raspleta šanse su ravne nuli, ili preciznije 0,68 posto.

Izvjesnije je da ćemo u martu 2020. godine igrati "baraž" (play-off Lige nacija), a prema trenutnom stanju u Ligi B mogući rivali su nam Vels, Slovačka i Sjeverna Irska.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.