VEZANI TEKST - Nihad Uk o izboru Marinka Čavare: Jedna od odluka koja će se za 24 sata zaboraviti

O razlozima da predlože Uka Edin Forto, predsjednik Naše stranke, rekao je:

- Naša stranka nikada neće olako imenovati bilo koga na pozicije za koje preuzima odgovornost. Iza nas je proces odabira najbolje osobe za ovu poziciju i moram se zahvaliti svima koji su učestvovali. Odgovorno tvrdim da je Nihad Uk najbolja osoba za premijera KS i ponosno idemo s ovim prijedlogom prema partnerima. Jednom prilikom sam Uka pitao zašto je u politici, a on mi je odgovorio: "Zato što znam da neću raditi ono zbog čega druge kritikujem." Kroz svoje političko djelovanje Uk nikada nije protivrječio svojim principima i hrabro je branio svoje stavove kako unutar stranke tako i u zakonodavnim organima.

Odlično poznaje organizaciju kantonalne vlasti te kako koordinirati aktivnosti s Gradom i općinama, ali i koalicionim partnerima, sa kojima je blisko sarađivao kao generalni sekretar Naše stranke. Na mjestu premijera treba biti mlada, hrabra i energična osoba, a istovremeno obrazovana, pouzdana, odgovorna, principijelna i s političkom iskustvom. Činjenica da je Uk pristao na kandidaturu tek nakon što je obavio niz ozbiljnih razgovora, konsultacija i analiza, te zahtijevao podršku porodice prije nego donese odluku, dodatno nam govori o kakvom mladom čovjeku se radi.

Uk je istakao da je snažna koalicija bazirana na programu garant napretka.

- Ambicija mi je da u narednom periodu krunišemo Sarajevo kao jednu od kulturnih prijestolnica Evrope, pozicioniramo Kanton Sarajevo kao izvoznika rješenja za čitavu BiH, osiguramo dostojanstven odnos prema najugroženijima, ali i da intenziviramo naše najistaknutije infrastrukturalne projekte. Posebno mi je važan strateški pristup izgradnji, rješavanju pitanja bespravne gradnje te poboljšanju kvalitete zraka u Sarajevu, višedecenijskog problema koji se počeo rješavati suviše kasno.

Dugo sam razmišljao o tome da li da prihvatim ovu vrstu odgovornosti, a presudio je dosadašnji rad Naše stranke i partnera. Radit ću na osnaživanju "Trojke" i proširivanju naše koalicije bazirane na programu i projektima. Programska koalicija i rad na dogovorenom programu garant je napretka - kazao je Uk.

VEZANI TEKST - Potpis majke Nihada Uka na HDZ-ovoj izjavi, sin vijećnika Naše stranke u biračkom odboru u ime HDZ-a

Uk je rođen 1989. godine u Sarajevu. Diplomirao je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, a potom magistrirao na Katedri za međunarodno javno pravo na istom fakultetu. Od 2017. godine je generalni sekretar Naše stranke, a prije toga radio je u realnom sektoru. Od 2016. do 2022. godine bio je vijećnik Naše stranke u Općinskom vijeću Centar Sarajevo, a ujedno je delegiran u Gradsko vijeće Grada Sarajeva. Na Općim izborima 2022. godine izabran je za zastupnika Naše stranke u Skupštini Kantona Sarajevo. Oženjen je i otac je jedne djevojčice.