open-navfaktor-logo
search
Protivnik u baražu
Nezgodan rival: Zmajevi, oprez, Sjeverna Irska je namučila Njemačku i Holandiju
Do sada smo odigrali dva međusobna meča i imamo maksimalan učinak - dvije pobjede
19.11.2019. u 23:12
get url
text

Fudbalska A reprezentacija Bosne i Hercegovine u baražu za plasman na Evropsko prvenstvo igrat će protiv Sjeverne Irske.

Bit će to duel rivala iz Lige nacija, što su ujedno i jedina dva međusobna meča ove dvije reprezentacije.

U oba dosadašnja meča Zmajevi su ostvarili pobjede. U Belfastu smo slavili sa 2:1 golovima Harisa Duljevića i Elvisa Sarića, dok smo na Grbavici predvođeni fenomenalnim Edinom Džekom (dvostruki strijelac) slavili sa 2:0.

No, rezultati u Ligi nacija nas ne smiju zavarati. Svima su još svježa sjećanja na meč u Belfastu u kojem je naš rival imao apsolutnu dominaciju (67 posto posjed lopte, 18-1 u kornerima, 26-5 u šutevima na gol, 554-258 dodavanja), ali je naš tim slavio sa 2:1.

I na Grbavici su gosti "pokazali zube", imali nekoliko izglednih prilika, pogađali okvir gola koji je branio Ibrahim Šehić, ali su izabranici selektora Prosinečkog upisali pobjedu.

Sjeverna Irska je u kvalifikacijama na EURO bila u grupi C, a takmičenje je završila na trećoj poziciji iza Njemačke i Holandije. Daleko od toga da su bili samo posmatrači jer su do pretposljednjeg kola bili u igri za plasman na EP, a namučili su i Nijemce i Holanđane.

Da nisu bezopasna reprezentacija potvrđuje i meč koji su odigrali prije tri dana protiv Holandije (0:0) u kojem su promašili penal, koji ih je možda i udaljio od direktnog plasmana na smotru najboljih reprezentacija Starog kontinenta.

Prva zvijezda reprezentacije Sjeverne Irske je Jonny Evans, čija je vrijednost 12 miliona eura, a koji je nosio i dres slavnog Manchester Uniteda (trenutno igra za Leicester). Inače, reprezentacija Sjeverne Irske prema podacima na Transfermarktu košta 52,25 miliona eura. 

Usporedbe radi, samo Miralem Pjanić u reprezentaciji BiH procijenjen je na 70 miliona eura. No, "mali problem" je što ne igraju novci... 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.