Izjava EU

Neuspostavljanje kontakt tačke odrazit će se na sigurnost BiH i građana

Objavljeno: 26.09.2018. u 13:17

U operativnom smislu, bez funkcionalne NKT, vlasti u BiH će imati znatno manje pristupa osjetljivim informacijama o kriminalcima kroz EUROPOL-ovu sigurnu komunikacijsku platformu o kriminalu

Delegacija EU u BiH

Bosna i Hercegovina do sada nije odredila nacionalnu kontakt tačku (NKT) za saradnju sa EUROPOL-om. Neuspostavljanje NKT-a ima nekoliko ozbiljnih posljedica za BiH i njene građane, navedeno je u izjavi Evropske unije o nacionalnoj kontakt tački za saradnju sa EUROPOL-om.

Delegacija Evropske unije/Ured specijalnog predstavnika EU u BiH, u suglasnosti sa šefovima misija zemalja članica EU-a u Bosni i Hercegovini, izjavljuje i da "podrivanje saradnje sa EUROPOL-om će se odraziti na sigurnost BiH i njenih građana".

Višesedmičnim odlaganjem rasprave o NKT-u, Vijeće ministara propustilo je važnu priliku da uspostavi nacionalnu kontakt tačku. U operativnom smislu, bez funkcionalne NKT, vlasti u BiH će imati znatno manje pristupa osjetljivim informacijama o kriminalcima kroz EUROPOL-ovu sigurnu komunikacijsku platformu o kriminalu. Osim toga, BiH ne može slati svoje oficire za vezu u EUROPOL-ovo sjedište, niti dobiti EUROPOL-ovog oficira za vezu u zemlji, navedeno je u izjavi.

Ovo uporno kršenje sporazuma sa EUROPOL-om, nastavili su, moglo bi dovesti do privremene obustave primjene Sporazuma - što se nikada nije dogodilo ni sa jednom drugom zemljom.

- Politički, ovo veoma utječe na kredibilitet posvećenosti Bosne i Hercegovine borbi protiv teških oblika kriminala i organizovanog kriminala, te jačanja vladavine prava, a posebno u pogledu Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u EU - saopćili su. 

U proteklih nekoliko mjeseci vidjeli su, podsjećaju, da vlasti osporavaju nadležnosti i procedure za imenovanje NKT-a.

- Nedavni primjer usvajanja izmjena i dopuna Zakona o krivičnom postupku pokazuje da ukoliko postoji politička volja, moguće je pronaći i rješenje. EU podržava sve relevantne institucije i političke stranke da poduzmu neophodne korake za uspostavljanje NKT-a prije isteka roka - navedeno je u izjavi Evropske unije o nacionalnoj kontakt tački za saradnju sa EUROPOL-om. 

Izvor:   Anadolija

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije