open-navfaktor-logo
search
Sarajevska deponija
Neugodni mirisi i dalje će se širiti u okolini Smiljevića
Članovi MZ Zabrđe okupili su se jutros kod gradske deponije Smiljevići da bi ukazali na problem nesnosnog smrada koji se posljednjih mjeseci širi s ove lokacije.
29.08.2018. u 10:53
get url
text

Nesnosni smrad građani okolnih naselja i dalje će morati podnositi, jer da bi sanitarna deponija funkcionisala bez neprijatnih mirisa za to su potrebni milioni maraka, izjavio je Fuad Babić iz Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo.

- Postrojenje za tretman procijednih voda neće biti brzo instalisano jer bi to koštalo najmanje 20 miliona maraka. Cijena zavisi o stepenu zagađenja, ako ne odustanemo od dovlačenja svega na ovu deponiju, uključujući i animalni otpad imamo veliki problem, iako se animalni otpad ne smije odlagati u Smiljevićima jer ovo je sanitarna deponija i može se odlagati samo kućni otpad iz stanova i ništa više – naglašava Babić.

Munir Gagović predsjednik Savjeta MZ Zabrđe kaže da stanovnici oko deponije više ne mogu živjeti u ovako zagađenom okruženju i da zahtjevaju da se problem riješi.

- Mi smo blokirali dovoz otpada na deponiju i 2016. godine jer ništa nije rješeno i sada smo primorani da to ponovimo jer i danas se nismo uspjeli ništa dogovoriti. Još smo saznali da se nema novca za rješavanje ovog problema i nama sada preostaje da ponovo blokiramo dovoz otpada na deponiju – kazao je Gaković.

Direktor KJKP Rad Selim Babić, kazao nam je da je deponija u Smiljevićima i dalje sanitarna.

- Naše preduzeće rukovodi deponijom po svim pravilima i ono što je naša nadležnost dobro izvršavamo. Neugodni mirisi su pojačani u ljetnim mjesecima zbog nepovoljnih klimatskih promjena. Da bi se ovaj problem u potpunosti riješio Kanton Sarajevo treba uložiti ogromna sredstva i to će potrajati ako se novac osigura i nekoliko godina – veli Babić.

Stanovnici okolnih naselja nezadovoljni su današnjim sastankom na kojem ništa nije rješeno. Nema obećanog prečistača otpadnih voda, a problem smrada sa deponije traje već 20 godina.

Munir Gaković, smatra da se problem mora riješiti zbog zdravlja njihove djece.

- Formirat ćemo radni tim u koji će se uključiti sve mjesne zajednice  koje se nalaze oko deponije. Blokirat ćemo cijeli grad sa 1.000 ljudi pa će vjerovatno naći neka sredstva da bar počnu rješavati ovaj problem - zaključio je Gaković.

{$galerijaFotografija}

deponija-smiljevici-29082018-JB-20180829083430_0J4A8906_1.jpg
1 od 13
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.