Za to vrijeme Hitna pomoć je blokirana od 2020. godine kada je počela izgradnja garaže, zbog svakodnevnih saobraćajnih gužvi, zbog kojih veoma teško zgradi Hitne pomoći prilaze i njihova vozila, a građani koji dovoze bolesne do ove zdravstvene ustanove parkiraju svoja vozila nasred ceste uz ogradu podzemne garaže.

Prvi rok za završetak podzemne garaže kod Hitne pomoći u sarajevskoj Kolodvorskoj ulici prošao je 15. novembra 2020. godine. Nakon prvog neispunjenog obećanja iz Zavoda za izgradnju KS u prosjeku svaka tri mjeseca obećavali su da će garaža biti otvorena i tako sve do posljednjeg obećanja u septembru 2022. godine i od tada direktorica Belma Barlov ne daje više ni obećanja i ne odgovara na naša pitanja.

VEZANI TEKST - Forto i Šteta obišli garažu koju su počeli graditi Nenadić i Koldžo, a "Trojka" je još nije završila

Odgovor na pitanje o završetku izgradnje podzemne garaže ne znaju ni u Vladi KS.

U predizbornoj kampanji u septembru 2022. godine nedovršenu garažu obišli su premijer Kantona Sarajevo Edin Forto i ministar saobraćaja KS Adnan Šteta i obećali građanima da će im garaža biti "uskoro dostupna".

- Stanje na ovoj garaži bilo je izuzetno loše, međutim zajedničkim djelovanjem Ministarstva saobraćaja, odnosno Vlade Kantona Sarajevo, Zavoda za izgradnju i Općina Novo Sarajevo, na čelu sa načelnikom Hasanom Tanovićem, nastavila se izgradnja ove garaže i uskoro će biti dostupna građanima – naveli su u saopćenju iz Vlade KS nakon obilaska garaže dva dana prije izbora.

Ni Forto za vrijeme svog mandata, kao ni ministar Šteta nisu spominjali ovu garažu niti su problematizirali to što je rok probijen za gotovo dvije godine, niti su odgovarali na pitanja kada će biti otvorena podzemna garaža.

Izgradnja podzemne garaže zajednički je projekat Vlade KS i Općine Novo Sarajevo. Projekat je započet prije tri godine za vrijeme mandata Nedžada Koldže kao načelnika Općine Novo Sarajevo i Marija Nenadića, tadašnjeg premijera KS.

Vrijednost ove garaže iznosila je oko šest miliona maraka, od čega je 4,3 miliona kao investitor izdvojio KS, a Općina je dodijelila zemljište u vrijednosti 1,5 miliona maraka. Koliko će zbog kašnjenja u izgradnji biti skuplja, to još niko ne zna!