open-navfaktor-logo
search
Krizni štab
Nema novih zaraženih u HNK, raste broj oporavljenih od koronavirusa
Broj oporavljenih na području HNK iz dana u dan raste. Kako je na konferenciji za novinare kazao direktor Zavoda za javno zdravstvo HNK Nermin Avdić, situacija je dosta povoljna, ali nema opuštanja.
13.05.2020. u 14:36
get url
text

- Sve to nam daje nadu da će ljeto proći mirnije - dodao je.

Na području Mostara, kako je kazao, bilo je 90 pozitivnih, od čega se 65 oporavilo, a tri osobe su preminule.

- U Konjicu je bilo 30 pozitivnih, 26 oporavljenih i troje preminulih, a u Jablanici 12 od čega 10 oporavljenih. U Stocu su bila dva slučaja zaraze, a u Prozoru/Rami jedan. Najteža situacija je bila u Čitluku gdje je ukupno bilo 97 oboljelih, od čega se 86 oporavilo, a pet osoba je preminulo - kazao je Avdić.

Ukupno je bilo pozitivnih 261, opravljenih je 212, a 13 ljudi je preminulo. U posljednja 24 sata testirano je 114 uzoraka i nije bilo pozitivnih.

- U Covid bolnici se nalaze dva pacijenta koja su stabilnog stanja- naglasio je.

Istaknuo je kako se prelazi u drugu fazu gdje se ljudima prepušta odgovornost za njihovo zdravlje.

- Apelujem najviše na mlade da se previše ne opuste zbog otvorenih kafića kako ne bi ugrozili svoje porodice - rekao je Avdić.

Rašid Hadžović, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK je kazao da polaganje vozačkih ispita kreće od sljedeće sedmice. Polaganje maturskih ispita, istaknuo je, izvodit će se tako da će učenici prilikom odbrane maturskog biti oslobođeni usmenog dijela i ocjena pismenog dijela bit će ključna.

- Ocjena iz ostalih nastavnih predmeta, koji su sastavni dio mature, izvodi se iz zaključnih ocjena postignutih tokom školovanja - kazao je Hadžović.

Prijave za upis u osnovne škole su završene. Upisi u srednje škole, prema riječima ministra, vršit će se u junu u skladu s pravilima prije pandemije. Dječiji vrtići, dodaje, započet će s radom onda kada ispune sve preduvjete koje će propisati Zavod za javno zdravstvo. Nastavna godina će se završiti putem online nastave, jer je malo vremena ostalo i moglo bi biti stresno da se djeca vraćaju u škole na 15 dana.

Visokoškolske ustanove će odlučiti o aktivnostima u skladu s mjerama. Pokretanje kulturnih i sportskih aktivnosti će pričekati nove odluke.
Donko Jović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNK je istaknuo kako će HNK imati jedan kvalitetan "korona zakon" s nizom kvalitetnih rješenja. Predviđa, dodao je, subvencioniranje ličnih oprinosa, najniže plaće i druge subvencije koje imaju za cilj da sačuvaju radna mjesta i uspostave solidaran odnos s lokalnim samoupravama.

- Subvencionirat ćemo desetak hiljada ličnih doprinosa. Pravo na subvencioniranje će imati oni privredni subjekti kojima je zabranjen rad za vrijeme trajanja pandemije, uz uvjet da nisu otpuštali radnike i da imaju izmirene obaveze doprinosa iz februara - kazao je Jović.

Komisija će obrađivati sve pristigle zahtjeve, da se vidi da li su ispunjeni uvjeti, onda će se donositi odluke. Utvrđena su i određena oslobađanja od fiskalnih i parafiskalnih nameta. Vlada će, dodaje, definirati i vanbudžetske usluge i umanjenje plaća izabranim i imenovanim dužnosnicima u HNK. U 14 sati je počela sjednica Vlade HNK na kojoj bi trebao biti donesen "korona zakon" i usvojen rebalans budžeta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.