open-navfaktor-logo
search
Sjednica za minut
Nema nove većine u TK: Klub Bošnjaka nije imao dovoljno ruku za izbor rukovodstva
Vlast u Tuzlanskom kantonu nije formirana od izbora, a sada nije izvjesno ni kada će biti formirana
08.07.2019. u 13:47
get url
text

Nastavak konstituirajuće sjednice Skupštine Tuzlanskog kantona trajao je samo minut, jer u Klubu Bošnjaka nije bilo većine koja bi mogla predložiti kandidata za rukovodstvo. Nastavak sjednice tražilo je 18 zastupnika iz SDA, DF-a, SBiH, SBB-a i tri zastupnika SDP-a.

- Klub Bošnjaka broji 29 članova, a danas je bilo prisutno 27. Svoj izostanak opravdao je Bego Gutić, koji je bolestan. Bilo je dovoljno potpisa za nastavak sjednice, ali u Klubu Bošnjaka nije bilo 15 ruku, ško je većina u tom klubu naroda - kaže predsjednik Skupštine TK Senad Alić.

Vlast u Tuzlanskom kantonu nije formirana od izbora, a sada nije izvjesno ni kada će biti formirana.

- Klub SDA je predožio koleginicu Lejlu Vuković iz SBB-a, a nakon što se vidjelo da nema većine za izbor, prijedlog su povukli - dodao je Alić.

Od 18 potpisanih na zahtjevu za nastavak konstituirajuće sjednice danas se nije pojavio zastupnik SDP-a Sead Gazibegović. On svoj izostanak nije opravdao i nije jasno da li je ostao na liniji Kantonalnog odbora SDP-a, koji je odlučio da ide u formiranje vlasti s SDA, ili se priklonio Centrali, koja je uvela povjereništvo u taj stranački ogranak.

- Nije nigdje rečeno da će Sead Gazibegović biti dio nove većine. On je samo tražio sazivanje sjednice. Vjerovatno iz objektivnih razloga nije se pojavio - predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Dževad Hadžić.

On je priznao da Klub SDP-a više nije jedinstven te da bi "imali problem s jednim zastupnikom (Husein Tokić op.a.) da je bilo glasanja u Klubu Bošnjaka, a da li bi bio problem s drugim, vidjeli bi u nastavku sjednice".

- Imali smo 14 ruku za izbor kandidata za rukovodstvo Skupštine TK iz reda Bošnjaka, a potrebno je 15. Tu je bilo osam zastupnika SDA, dva SBiH, dva SBB-a i jedan zastupnik DF-a i jedan iz SDP-a. Imali smo većinu, jer je na zahtjevu za sazivanje sjednice bilo 15 Bošnjaka - rekao je Midhat Čaušević iz Kluba zastupnika SDA.

On je naglasio da su organi SDA odlučili da se danas podrži sve što je planirano.

- Jedan SDP-ovac iz reda Bošnjaka Sead Gazibegović se nije pojavio, pored Bege Gutića iz SDA. Uvjeren sam da formiranje vlasti neće ovisiti o jednom čovjeku, ma ko on bio - dodao je Čaušević.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.