open-navfaktor-logo
search
Osigurajte pare do ponoći
Nema novca za izbore: CIK poništio nekoliko nabavki, nedostaje ljudi, prozvani Bevanda i Tegeltija
Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine danas je odlučila poništiti nekoliko postupaka javnih nabavki jer nisu još osigurana sredstva za provođenje Općih izbora zakazanih za 2. oktobar. Zakonski rok za osiguranje potrebnih oko 12,5 miliona KM istječe danas, kako su u nekoliko navrata upozorili iz CIK-a.
19.05.2022. u 11:50
get url
text

Tako su na današnjoj sjednici CIK-a poništeni postupci za nabavku usluga štampanja i pakovanja privremenih i konačnih biračkih spiskova, zatim koverata i oznaka za biračka mjesta, obrazaca i postera za biračka mjesta i izborne komisije, te izradu fascikli s vodenim žigom i štampanje certifikata za dodjelu mandata.

Poništeni su i postupci kupovine ambalažnog materijala, odnosno PVC vreća i kartonskih kutija, za biračka mjesta i skladište CIK-a.

VEZANI TEKST - Novca nema, Izborni zakon to nije predvidio: Šta CIK može uraditi

 

Iz istih razloga, odnosno nedostatka novca, CIK je donio odluku o uvođenju prekovremenog rada, rada u neradne dane i noćnog rada jer ne mogu, kao što su dosad, angažirati mlade, studente, nezaposlene i druge po ugovoru o djelu, što je neophodno zbog obima posla koji postoji tokom izbornog procesa.

Problem je jer budžet institucija Bosne i Hercegovine za ovu godinu još nije usvojen, a Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, zbog protivljenja mnistara iz HDZ-a BiH, u utorak nije usvojio odluku o dodjeli dijela akumuliranog viška prihoda iz prethodnih godina za provođenje izbora.

- Hoću da poručim onima koji kažu "samo vi radite svoj posao, bit će para", da su nam pare trebale jučer da bismo sklopili ugovore s mladim, nezaposlenim. Ključno pitanje koje se postavlja je da li je zakon u ovoj državi jednak za sve. Suočeni smo sa situacijom gdje smo počeli graditi tu kulu koja se zove izborni proces, i već u startu moramo neke stvari rušiti i vraćati na početne pozicije – istakao je Suad Arnautović, predsjednik CIK-a.

Arnautović je, kako se može zaključiti, aludirao na predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltiju (SNSD) koji je kazao da CIK treba nastaviti s pripremama za izbore i da će imati novac na raspolaganju kada on bude neophodan.

VEZANI TEKST - SAD i Britanija osuđuju HDZ i Čovića, Sattler štiti svog "šampiona EU integracija"

 

Član CIK-a Željko Bakalar osvrnuo se na izjavu ministra finansija i trezora Bosne i Hercegovine Vjekoslava Bevanda (HDZBiH) koji je kritizirao što je u utorak Vijeće ministara BiH uopće imalo na dnevnom redu odluku o dodjeli akumuliranog viška prihoda za izbore.

Bakalar je kazao da apsolutno ne stoje ocjene da se vodi "neviđena hajka, podmetanja i manipulacije čiji predvodnik je CIKBiH, instruiran od svojih političkih mentora koji su ovih dana izašli na otvorenu scenu sijući neviđene količine laži, spletki i otvorene mržnje". Ovo je dio Bevandine izjave.

- Ljude moramo zaštititi. Naši ljudi su u nedovoljnom broju da iznesu ovako težak zadatak. Mantre da smo komotni da imamo sredstva u junu ili julu ne stoje. Rečeno je da se pozivaju oni koji su zaduženi da nastave pripremu provođenja izbora, a novac će imati na raspolaganju kada bude neophodan. Neophodan je bio jučer. Osigurajte do ponoći neophodan novac – poručio je Bakalar.

Istovremeno je CIK danas donio odluku da Avazu dodijeli ugovor za oglašavanje u dnevnoj štampi na bosanskom jeziku, a Večerenjem listu Mostar za oglašavanje u dnevnoj štampi na hrvatskom jeziku.

Poništen je postupak nabavke za oglašavanje u dnevnoj štampi na srpskom jeziku u visokotiražnom dnevnom listu koji se štampa na srpskom jeziku jer je ponuda Glasa Srpske bila duplo veća od procijenjene vrijednosti nabavke.

Usvojena je i odluka o pokretanju postupka nabavke usluga zakupa kompjuterske i elektronske opreme za Opće izbore 2022. godine na godinu dana.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.