Nedjelja, 02.10.2022.
FOTO: Fena

Nelson predstavio mural dužine 150 metara s crtežima učenika Sarajeva i Istočnog Sarajeva

Ambasador SAD-a u Bosni i Hercegovini Eric Nelson predstavio je večeras u Sarajevu mural dužine 150 metara u ulici Želimira Vidovića Kelija koji su kreirali učenici osnovnih i srednjih škola iz Sarajeva i Istočnog Sarajeva.

Od 13. oktobra oslikavali su ga muralisti, grafiteri, akademski i ulični umjetnici, u sklopu projekta "Our Future".

Nelson je izjavio da mu je zadovoljstvo vidjeti taj umjetnički rad koji su kreirali učenici iz dva susjedna grada i da se nada da će svi imati priliku da ga vide.

- To je divan izražaj naših mladih o prijateljstvu, nadi, budućnosti i zajednici i nadam se da će biti inspiracija za mnoge od nas - rekao je Nelson.

"Our Future Community Project" realizuje Udruženje građana za kulturu i obrazovanje "Pogon" u saradnji sa Ambasadom SAD-a.

Producent UG "Pogon" Zlatko Novaković poručio je da će taj mural postati lice grada Sarajeva.

- Na muralu se nalaze crteži učenika iz Sarajeva i Istočnog Sarajeva koje smo kolažirali u formu velikog tramvaja i vjerujem da će njihove poruke uljepšavati svakodnevnicu naših sugrađana - pojasnio je Novaković.

Oslikavanje murala "Our Future" inspirisano je projektom ArtsConnect u sklopu kojeg je u 14 lokalnih zajednica diljem SAD-a oslikano 13 murala, od kojih se najznačajniji nalazi se na historijskoj lokaciji u Kanzasu i nastao je u pomen sudske presude koja je ukinula rasnu segregaciju u državnim školama.

Faktor pratite putem aplikacija za Android i iOS.
Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh