Ne osiguravši većinu za predsjedavajućeg GV Jasmina Ademovića na prvoj konstutirajućoj sjednici, koja je kasnije prekinuta, dalo se zaključiti da su koalicioni odnosi ove tri stranke poprilično narušeni. Nakon Bogićevićevog povlačenja, "Trojka" je ipak uspjela osigurati većinu, te Ademovića postaviti za predsjedavajućeg GV.

S obzirom da je međustranačkim dogovorom SDP-u pripala gradonačelnička pozicija, sve oči bile su uprte u njih. Neprihvatanjem mandata Bogića Bogićevića, koji dolazi iz reda srpskog naroda, otvorila se i mogućnost izbora gradonačelnika iz reda bošnjačkog naroda, a to je za Faktor ranije potvrdio i Irfan Čengić. Izbor Bošnjaka na čelo Sarajeva dobro bi uzdrmalo duhove unutar labilne "Trojke". Jasmin Ademović, kojeg NiP ni pod koju cijenu nije želio povući sa mjesta predsjedavajućeg uprskos pritisku javnosti zbog nepotizma, morao bi se povući sa ove pozicije, dok bi Haris Bašić ostao bez pozicije dogradonačelnika.

VEZANI TEKST - Sad je jasnije: Konaković je vršio pritisak da se nakon Ademovića odmah izabere i Bašić

Da je postojala bojazan od ovakvog scenarija, govori i činjenica da je šef NiP-a Elmedin Konaković tokom konstituirajuće sjednice GV tražio od Irfana Čengića i vršio pritisak da se "preko reda" imenuju dogradonačelnici Haris Bašić (NiP) i Anja Margetić (NS), uprkos tome što se Bogićević tada još uvijek nije izjasnio da li će prihvatiti mandat. Tako bi Konaković dodatno učvrstio kadar NiP-a i Naše stranke u rukovodstvu GV, te bi na SDP-u bio dodatni pritisak koji bi ih natjerao da ni ne pomišljaju u pravcu izbora za gradonačelnika nekoga iz reda bošnjačkog naroda.

Jovan Divjak, Slaviša Šućur, Dragan Vikić, Nijaz Skenderagić, neka su od imena koja su se razmatrala u Predsjedništvu SDP-a, što govori da je pritisak NiP-a, kojeg je Konaković vršio preko svog prijatelja Igora Stojanovića, ipak urodio plodom, jer svi navedeni dolaze iz reda srpskog naroda ili iz reda ostalih. Nakon što nijedan od navedenih nije prihvatio kandidaturu, niti je pokazao zainteresiranost za gradonačelničku poziciju, u SDP-u, ali i u koalicionim strankama upalila se crvena lampica.

Strah od neprijatnog scenarija, koji bi "Trojku" vjerovatno sveo na dvojku, a kadar NiP-a ostavio bez pozicija u rukovodstvu GV, povećali su i unutarstranački sukobi u SDP-u, čije su sjekire ponovo otkopane. Pojedini funkcioneri u SDP-u, a među kojima su Denis Bećirović, Saša Magazinović i Jasmin Imamović, već odavno "preko nišana" gledaju Nikšića i očekuju njegovu smjenu na funkciji predsjednika ove stranke. Pobunjeni članovi i funkcioneri u SDP-u nisu zadovoljni koalicijom sa NiP-om i Našom strankom, te SDP silno žele izvući iz koalicije. Razlog panike koja se uvukla u "Trojku" je što bi Gradsko vijeće bilo pogodan teren za takvo nešto. 

Ipak, nakon užurbanog srljanja i lutanja u potrazi za novim gradonačelnikom, a koji bi bio po mjeri NiP-u i Našoj stranci, kao grom iz vedra neba pojavilo se ime Ljubiše Markovića, koji je potvrdio da je bilo kontakta i da je zainteresiran za ovu funkciju. Međutim, ipak je bilo poželjnije da se kandiduje ime bliže Nerminu Nikšiću, pa je SDP zvanično za kandidata predstavio Benjaminu Karić, potpredsjednicu SDP-a.

Benjamina Karić bliska je predsjedniku SDP-a Nerminu Nikšiću i često se može vidjeti u njegovom društvu. Nikšić je tako i ovaj put uspio nadigrati "struju" koja je okrenuta protiv njega i sačuvati predsjedničku poziciju i koaliciju uz pomoć koje se još uvijek drži na čelu ove stranke. 

S obzirom da će Karić biti kandidat iz reda ostalih, Ademović će moći ostati na poziciji predsjedavajućeg GV, a Haris Bašić će moći biti imenovan za dogradonačelnika, kako su to i zamislili u NiP-u. 

Da je SDP kandidovao Bošnjaka za gradonačelnika, vjerovatno bi gledali fijasko "Trojke", a Nikšić bi ostao bez podrške svojih koalicionih partnera, a najprije Elmedina Konakovića, koji svojim utjecajem preko prijatelja i kumova u SDP-u najviše ulaže napore da se Nikšić zadrži na predsjedničkoj funkciji u SDP-u. Teško bi bilo za očekivati da bi Konaković oprostio sklanjanje NiP-ovog kadra iz rukovodstva GV, a prvenstveno Jasmina Ademovića.