open-navfaktor-logo
search
Premijerka Srbije
Negatorica genocida Ana Brnabić: Neću ići u Potočare, nisam pozvana
Brnabić je nakon samita Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP) izjavila da neće ići u Potočare, gdje će u četvrtak, 11. jula, biti klanjana dženaza-namaz i obavljen ukop 33 žrtve genocida u kompleksu Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari
09.07.2019. u 13:38
get url
text
get url
text

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas na Jahorini kako neće prisustvovati kolektivnoj dženazi u Potočarima 11. jula jer nije pozvana, prenosi Anadolu Agency (AA). 

Brnabić je nakon samita Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP) izjavila da neće ići u Potočare, gdje će u četvrtak, 11. jula, biti klanjana dženaza-namaz i obavljen ukop 33 žrtve genocida u kompleksu Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari.

-Ja ću i ovom prilikom uputiti svoje najdublje saučešće svim porodicama svih žrtava sukoba u BiH, svakako u Srebrenici. Ja nisam pozvana u Potočare, tako da neću ići - izjavila je Brnabić.

Ona se osvrnula i na incident iz 2015. godine kada je Aleksandar Vučić u svojstvu premijera Srbije napadnut tokom komemoracije 20. godišnjice genocida u Srebrenici.

-Mislim da ni to nije dobra poruka za regionalnu saradnju. Ali svakako tu sam za šta god bude trebalo da region bude bolje stabilnije mesto za život, na kraju krajeva za mlade generacije. Svima nam je u interesu da mladi hoće da ostaju u ovom regionu. Ako se stalno vraćamo na jedne te iste nesporazume među nama, neslaganja, prošlost, da ne gledamo u budućnost, onda ni region neće biti nikako drugačiji nego što je bio u prošlosti. Mislim da to nije u interesu apsolutno nikog - poručila je Brnabić.

Kao što je poznato, negatorima genocida po odluci srebreničkih udruženja žrtava, nije mjesto u Potočarima. Ana Brnabić je javno negirala genocid u Srebrenici. Osim toga, na dženazu se ne poziva. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.