Kako je kazala doc. dr. Jasmina Alidžanović, načelnica Klinike za onkologiju i radioterapiju, nema lijeka lenalidomide, koji se koristi u liječenju hematoloških bolesti.

- Mi smo prije mjesec dana dobili mail od Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH da je došlo do prekida u prometu nekih lijekova od kojih je i lenalidomide. Što se tiče onkologije, prekid u snabdijevanju je lijeka carboplatin i sorafenib, jednog pametnog lijeka koji se odobrava na Komisiji za skupe citostatike, te kalcijevog folinata. Kalcijev folinat nije citostatik nego lijek koji potpomaže i povećava učinak citostatika. Njega neće biti do polovine maja – navela je Alidžanović.

Prema njenim riječima, sve zavisi – kolika je rezerva tih lijekova u apoteci.

- Što se tiče carboplatine, imali smo pozamašnu rezervu. Ona se ne koristi toliko često u liječenju onkoloških pacijenata kao neki drugi citostatici. Prošle sedmice stigla nam je i capecitabine (xeloda), sa kojim smo imali zastoj – dodaje Alidžanović.

Kaže kako već duže vrijeme nema bleomicina te nekih citostatika u hematologiji.

- Tamo gdje pacijent takve lijekove može nabaviti, sredstva se refundiraju. Za sorafenib još nemamo informacija, rečeno je da će ga biti početkom aprila. Koristi se u liječenju metastatskog karcinoma jetre. Istakla bih da većinu citostatika, koji se koriste u liječenju karcinoma dojke i probavnog trakta, najčešće imamo – kazala je Alidžanović.