open-navfaktor-logo
search
"Štite" narod
Ne moraju, ipak, svi Srbi biti konstitutivni: Zarad Čovićeve podrške Dodik i dalje šuti o diskriminaciji u tri kantona
Prije nešto manje od dvije godine Ustavni sud Federacije BiH (FBiH) donio je odluku prema kojoj bi Srbi u Hercegovačko-neretvanskom, Zapadno-hercegovačkom i Posavskom kantonu trebali konačno postati konstitutivni, a srpski jezik i pismo ćirilica ravnopravni sa ostala dva jezika i pismom.
18.02.2020. u 15:29
get url
text
get url
text

Ustavni sud FBiH donio je presudu da nisu u skladu sa Ustavom FBiH pojedine odredbe ustava ova tri kantona, kojima nije priznavano pravo konstitutivnosti srpskog narod, srpskog jezika i ćirilice.

Sud je ovu odluku donio na osnovu zahtjeva predsjednika Vlade FBiH Fadila Novalića i trećine zastupnika u Hercegovačko-neretvanskom kantonu. Prije donošenja odluke obavljena je javna rasprava.

U stvarnosti ništa se nije promijenilo, na šta je ukazala i potpredsjednica Narodne skupštine entiteta Republika Srpska Sonja Karadžić-Jovičević, kćerka presuđenog ratnog zločinca Radovana Karadžića, na maratonskom zasjedanju u ponedjeljak u Banjoj Luci.

- Federacija BiH ne provodi odluke Ustavnog suda FBiH i zbog toga su Srbi u tri kantona s većinskim hrvatskim narodom ljudi bez ikakvih prava. Srbi su svrstani u Ostale, dakle nisu konstitutivni – izjavila je Karadžić-Jovičević.

I onda dolazimo do političkog paradoksa, svojstvenog bh. prilikama.

VEZANI TEKST - Dodik nakon sastanka sa Čovićem: SNSD i HDZ dijele iste vrijednosti, BiH je u bezizlaznoj situaciji

Dragan Čović i Milorad Dodik, predsjednici HDZ-a BiH i SNSD-a, već godinama odlično sarađaju i to u pravilu na štetu države Bosne i Hercegovine.

Zanima ih samo teritorija kojom politički šefuju, formiranje trećeg entiteta, promjene Izbornog zakona ili otcjepljenje, pa ne treba čuditi da Čovića ne brine položaj i ono malo preostalih Hrvata u RS-u.

Nebrojeno puta ostao je nijem na vapaje svojih sunarodnjaka, pa i banjalučkog biskupa Franje Komarice. Slično se ponaša i Dodik kada su u pitanju Srbi u Federaciji BiH.

Baš ih briga za patnje malog, običnog čovjeka, njih to ne dotiče.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.