Subota, 24.10.2020.

Okončan sastanak

Dodik nakon sastanka sa Čovićem: SNSD i HDZ dijele iste vrijednosti, BiH je u bezizlaznoj situaciji

FOTO: Damir Hodžić

Okončan je sastanak delegacija Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine, nakon kojeg su se javnosti obratili predsjednici tih stranaka Milorad Dodik i Dragan Čović.

Na sastanku je, kako je kazao predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, razgovarano o aktuelnim pitanjima vezanim za saradnju ove dvije stranke.

- Bilo nam je važno da se uđe u proces formiranja vlasti na nivou BiH. Taj dio smo djelimičmo završili, jer još uvijek nije došlo do završetka konstituiranja Vijeća ministara, imajući u vidu poznate okolnosti da bošnjačka strana ne želi da se izabere preostali ministar i zamjenik ministra i izmišljaju neke nove uvjete. Rekli su, a to je tačno, da to bude predstavnik Ostalih i da ne bude iz SNSD-a. Mi smo ponudili iz kategorije Ostalih i koji nije iz SNSD-a – kazao je Dodik.

Dodik taj odnos ocjenjuje kao namjernu opstrukciju, te tvrdi da zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice "izmišlja procedure", što , dodaje, rezultira da povratnici ne mogu dobiti sredstva za popravku kuća i stimulacije.

- Razgovarali smo i o Izbornom zakonu. HDZ, a i mi zajedno, duže vrijeme dijelimo iste vrijednosti. Veoma je važno reći da treba doći do rekonstrukcije Izbornog zakona u dijelu koji govori da konstitutivni narodi moraju biti jedini legitimni za izbor svojih političkih predstavnika.  Mi se sa time slažemo i mi ćemo zajedno u dogledno vrijeme na nadležnom mjestu predati prijedlog tog zakona, kao i prijedlog zakona o tome na koji način eliminirati strane sudije iz Ustavnog suda i dovesti u poziciju da  Ustavnim sudom u punom suverenitetu ovlada BiH - izjavio je Dodik.

Dodik je "svoje prijatelje" upoznao sa odlukom zvaničnika entiteta RS da će obustaviti odlučivanje u institucijama BiH, što je, kako je kazao, stupilo na snagu već danas.

- Odlučivanje podrazumijeva da se neće odlučivati o bilo čemu dok ove dvije tačke ne budu riješene. Ovo je jedan od važnih trenutaka u BiH i u ovu situaciju smo došli zbog međunarodnih faktora koji je ovdje mešetario svih prethodnih godina, praveći neka kvazi rješenja koja nikada nisu afirmirala ono što jesu ustavna i dejtonska odrednica – tvrdi predsjednik SNSD-a.

Međunarodna zajednica je, dodaje, uradila sve da bi se urušila konstitutivnost naroda i da se pravi "neka BiH od građana".

- Vidjeli smo na koji način pristupaju tome Bošnjaci. Kada trebaju da riješe problem u Mostaru, onda su za pravo naroda, a kada rješavaju neka pitanja na nivou BiH, onda su za prava građana. Ove dvije stranke su definitivno odlučne da odbrane koncept konstitutivnosti. To je demokratski i civilizacijski koncept i podrazumijeva uvažavanje realnosti u BiH– ocijenio je Dodik.

Dodao je da vjeruje da je BiH u "bezizlaznoj situaciji", te da je zaštitnički stav Bakira Izetbegovića prema stranim sudijama u Ustavnom sudu BiH dokaz njihove uloge u BiH.

- Ja sam potpuno uvjeren da će ovaj prostor ostati miran, a da politička rješenja trebaju dobiti šansu i da ne smiju ničim biti uvjetovana, pa ni intervencionizmom međunarodne zajednice, koja ne može imati nikakvog upliva - ustvrdio je predsjednik SNSD-a.

Mirna BiH je, smatra, mogla biti davno postignuta da nije bilo međunarodne zajednice, koja će "morati historijski da objasni zašto je sve ovo vrijeme bila podrška bošnjačkom konceptu BiH i stvaranju unitarne države".

- Mi tražimo novi razgovor o BiH sa partnerima sa treće strane, bez moderacije i bez uplitanja međunarodne zajednice i to je način na koji možemo da idemo daljeUvjeren sam da ovo što radimo nije upereno ni protiv koga, pa ni protiv bošnjačkog naroda – tvrdi Dodik.

Bošnjaci bi, smatra on, trebali da privole Srbe i Hrvate za BiH, a ne da ih "na ovaj grubi način odbacuju", te da bi Bošnjaci kao najveći narod morali razmišljati o položaju Hrvata u FBiH i Srba u BiH.

- Imamo tu situaciju u kojoj je BiH dovedena u poziciju da mora da odluči kuda će i kako će. Mislim da s naše strane postoji spremnost da o tome učestvujemo, ali sigurno se neće moći nastaviti ovakva situacija i ovakva praksa– izjavio je Dodik.

Dodik je, govoreći o rukovodećim pozicijama u državnim institucijama koje je namjeravao popuniti kadrovima SNSD-a i partnertskih stranaka, kazao da "Bošnjaci štite pozicije kadrova opozicije u institucijama vlasti", ali da se SNSD "izdigao iznad toga".

- Opozicija je bukvalno kreirala ovaj stav. Mi smo imali daleko širi pristup u smislu reakcija, a onda su ovi iz opozicije jučer rekli da su oni spremni da se okupe samo oko Ustavnog suda i mi smo rekli da je to OK. Ovo rješenje je više njihovo nego samo naše. Nema odlučivanja po bilo kojem pitanju – ponovio je Dodik.

Kazao je da Dragan Čović razgovara sa ostalim partnerima, pa se ponovo osvrnuo na neuspješne sastanke sa SDA u prošlosti.

- Danas su razgovarali gospodin Špirić i Čović sa Izetbegovićem. Ne mislim da ne postoji dijalog – izjavio je Dodik.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović je najavio češće sastanke ovakve vrste, te da se danas želio upoznati sa odlukama predstavnika srpskog naroda.

- Čini mi se da smo u jednoj teškoj problematici funkcioniranja svih institucija u BiH, iako neke od institucija funkcioniraju po nečijoj procjeni dobro, neke loše, a neke uopće ne funkcioniraju. Sve skupa, to nas je zadnjih godinu i po dana jako udaljilo od svih integracijskih ambicija koje smo nekad imali – kazao je Čović.

Čović je Dodika upoznao sa razgovorima o izmjenama Izbornog zakona u kontekstu sprječavanja "negiranja konstitutivnosti i legitimnog predstavljanja" i održavanja u Mostaru. O tim pitanjima sa SNSD-om, tvrdi, ima usaglašene stavove. Najavio je za narednu sedmicu i sastanke sa Savezom za bolju budućnost (SBB) i Strankom demokratske akcije (SDA). HDZ je, podsjeća, prije četiri ili pet godina na jednom sastanku u Banjoj Luci dogovorio uspostavljanje ekspertskog tima koji bi napravili zakon koji definira rad Ustavnog suda BiH, ali je u tome došlo do zastoja.

- Kako možete biti zadovoljni kada kažete da nemate svoje legitimne predstavnike, kako možete biti zadovoljni ako su u Predsjedništvu danas dva bošnjačka člana, koji su brutalno izabrani sa 99 posto bošnjačkih glasova. Naravno da ne možete biti zadovoljni. Kako možete biti zadovoljni kada taj drugi bošnjački član Predsjendištva čim dođe smijeni desetak ambasadora koji su postavljeni prije mjesec ili dva. Kako to obrazložiti uopće, koja je to politika i koji je to pristup životu. Na nama je da u skladu sa Ustavom i svojim kapacitetom sa partnerima tražimo rješenja kako otkloniti to, a za mene je ključ svega legitimnost predstavljanja tri konstitutivna naroda u BiH, konsenzus oko donošenja odluka. To je početak i kraj priče o ustavnoj stabilnosti BiH – izjavio je Čović govoreći o "zadovoljstvu Hrvata u BiH".

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh