open-navfaktor-logo
search
Ubistvo Milana Vukelića
Navršilo se 11 godina od jedne od najmonstruoznijih likvidacija u RS-u
Prije tačno 11 godina u Banjoj Luci je, samo par stotina metara od sjedišta MUP-a RS-a, sa eksplozivnom napravom ubijen banjalučki građevinski inženjer Milan Vukelić
06.11.2018. u 13:41
get url
text

Ovaj slučaj jedno je od najkontroverznijih ubistava koja su se ikada dogodila na području ovog entiteta. Ubice, nalogodavci i motivi nikada nisu rasvijetljeni.

Vukelićeva porodica će i danas obići njegov grob, gdje je sahranjen u Banjoj Luci, dok neki od njegovih prijatelja i poznanika, koji su svake godine organizovali protestnu šetnju pod parolom "Ko je ubio Milana Vukelića", ovaj put pozivaju sve da dođu na Trg Krajine i pridruže se skupu "Pravda za Davida".

- U utorak, 6. novembra, navršava se 11 godina od monstruoznog ubistva Milana Vukelića. Prethodnih godina sam vas pozivao na protesnu šetnju Banjom Lukom, sa samo jednim pitanjem: "Ko je ubio Milana Vukelića"? Odgovor nikada nismo dobili, ali od traganja za istinom nikada nećemo odustati. U međuvremenu se desio niz neriješenih ubistava u Banjoj Luci, za koja niko nije odgovarao. Nepravda je kulminirala...Kada stigne prava za Davida, kada zločince stigne zaslužena kazna, a stići će, tada će se srušiti piramida zla koja vlada RS-om. Tada će stići pravda za sve. Zato vas molim, umjesto da šetamo za Milana, da ove godine svi koji ste iskreno za pravdu i istinu stanete uz Davora Dragičevića na Davidovom trgu – naveo je novinar Miljan Kovač u grupi "Pravda za Davida".

Dosadašnja istraga o ubistvu Vukelića pokazala je da je ubica, ili više njih, postavili ispod Vukelićeve "ford fieste" eksplozivnu napravu sa 800 grama TNT, koja je aktivirana daljinskim upravljačem 6. novembra 2007. godine oko 20.20 sati.

Sa Vukelićem u autu su u tom trenutku bili Slava Pepinović, konobarica iz Vukelićevog kafića "Vučko" te čuvar u istom lokalu Tomislav Dobrnjac, kojem su zbog zadobijenih povreda amputirane noge.

Eksploziv je aktiviran dok je Vukelić vozio u neposrednoj blizini zgrade MUP-a RS-a i Osnovne škole "Branko Radičević" u banjalučkom naselju Starčevica.

Tokom istrage policija je pretresla 15 lokacija i saslušala oko 200 osoba. Zatraženo je mišljenje i forenzičara iz američkog FBI-ja, a u istragu je bio uključen i EUPM. MUP RS-a je svojevremeno nudio 100.000 maraka za informaciju koja bi dovela do otkrivanja ubica Milana Vukelića.

Vukelić je godinama javno upozoravao na postojanje građevinske mafije u Banjoj Luci, ali motiv ove likvidacije nikada nije zvanično saopšten.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.