Novo istraživanje

Naučnici tvrde: Majke koje doje imaju uži struk

Objavljeno: 12.06.2019. u 09:06

Rezultati koji su objavljeni u časopisu Journal of Women’s Health pokazali su  da su majke koje su dojile više od šest mjeseci imale tanji struk za gotovo četiri centimetra u usporedbi sa strukom onih majki koje su prestale dojiti nakon šest mjeseci ili čak i ranije

Dojenje beba je jedan je od najzahtjevnijih dijelova majčinstva, no njegove su prednosti višestruke kako za novorođenče, tako i za majke.

Naime, najnovija istraživanja pokazala su kako dojenje ima veze s obimom struka kod majke.

U istraživanju zvanom "Ishodi trudnoće i zdravlje u zajednici" Univerziteta u Pittsburghu i Državnog sveučilišta Michigan sudjelovalo je 700 žena.

Naučnici su pratili majke sedam do 15 godina nakon što su rodile.

Rezultati koji su objavljeni u časopisu Journal of Women’s Health pokazali su  da su majke koje su dojile više od šest mjeseci imale tanji struk za gotovo četiri centimetra u usporedbi sa strukom onih majki koje su prestale dojiti nakon šest mjeseci ili čak i ranije.

Osim toga majke koje su duže dojile imale su i manji obim kukova.

Naučnici su uzeli u obzir dob, rasu ili etničku pripadnost, komplikacije u trudnoći, socioekonomski status i razne faktore zdravog načina života.

Postporođajna proizvodnja mlijeka za dojenje zahtijeva od majke da potroši gotovo 500 dodatnih kilokalorija dnevno, navodi se u studiji, koju prenosi geek.hr.

Stručnjaci su otkrili i da su majke koje su dojile svoje bebe imale manji indeks tjelesne mase i krvni pritisak.

Naime, uži struk tako znači i manji rizik za srčana oboljenja.

Izvor:   Fena

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije