Članovi nacionalne akademije nauka ističu kako podaci o tome da toplije i hladno vrijeme utječu na koronavirus nisu konkretni. Napominju da čak i ako toplije vrijeme utječe na virus, to neće biti u velikoj mjeri jer je mali broj ljudi u svijetu dosad postao imun na koronavirus.

Navode da postoje dokazi o tome da se koronavirus može sporije prenositi u okruženjima s višom temperaturom i vlagom. Ipak, kako dodaju u pismu, s obzirom na globalni nedostatak imuniteta, to ne može dovesti do značajnog smanjenja širenja bolesti bez pridržavanja strogih mjera.

Referirali su se na jednu studiju epidemije u Kini koja je pokazala da se virus eksponencijalno širio čak i u uvjetima maksimalne temperature. Svaka zaražena osoba proširila ga je u prosjeku na dvije druge osobe.

Dr. William Schaffner, specijalista za zarazne bolesti, izjavio je kako se ne možemo osloniti samo na vrijeme, čak i ako postoji nada da bi ono moglo biti od pomoći.

- Moramo i dalje primjenjivati ​​socijalno distanciranje i druge mjere za smanjenje prijenosa virusa - rekao je za CNN.

Američki predsjednik Donald Trump uvjeren je međutim da će se koronavirus povući sa toplijim vremenom, te ističe kako virusi nestaju u aprilu.