Govoreći na zajedničkoj konferenciji za novinare s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom u Berlinu, Stoltenberg je rekao da su saveznici NATO-a spremni da se sastanu s Rusijom kako bi razgovarali o konkretnim prijedlozima i tražili konstruktivne ishode.

- Danas sam pozvao Rusiju i sve NATO saveznike da u bliskoj budućnosti prisustvuju nizu sastanaka u Vijeću NATO-Rusija, kako bismo se pozabavili našim zabrinutostima, ali i saslušali zabrinutosti Rusije, i pokušali pronaći put naprijed kako bi spriječili bilo kakav vojni napad na Ukrajinu - rekao je Stoltenberg, prenosi Anadolu Agency (AA).

Naglasivši da je rizik od sukoba stvaran, Stoltenberg je poručio da NATO saveznici pozivaju Rusiju na deeskalaciju te je upozorio da bi svaka dalja agresija imala visoku cijenu za Moskvu.

Stoltenbergove izjave uslijedile su usred rastuće zabrinutosti zbog nedavnog gomilanja ruskih trupa na ukrajinskoj granici i straha od novog vojnog napada na Ukrajinu.

Rusija je ranije iznijela niz prijedloga u kojima negira namjeru agresije na Ukrajinu i traži sigurnosne garancije od Zapada, uključujući neulazak Ukrajine u NATO i ne raspoređivanje NATO oružja na ukrajinskom tlu.