VEZANI TEKST - SAD negativno odgovorio na zahtjev Rusije da se "Ukrajina ne prihvati u NATO"

- NATO je poslao pisane odgovore Rusiji. To smo uradili paralelno sa Sjedinjenim Američkim Državama - rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare.

Ističući da se sporovi trebaju rješavati dijalogom i diplomatijom, Stoltenberg je predložio da NATO i Rusija međusobno ponovno otvore svoje urede u Moskvi i Briselu.

Stoltenberg je također predložio da se postojeći vojni komunikacijski kanali u potpunosti koriste za smanjenje rizika, te da se uspostavi civilna "hitna linija" za hitne slučajeve.

Navodeći da su spremni na pravi dijalog s Rusijom, Stoltenberg je pozvao Rusiju da ne koristi silu protiv drugih zemalja, kao i da povuče svoje vojnike iz Ukrajine, Gruzije i Moldavije, ponovivši da svaka zemlja ima pravo birati vlastite sigurnosne aranžmane.

Navodeći da žele razgovore o smanjenju rizika, transparentnosti i kontroli naoružanja, Stoltenberg je dodao da "kao prvi korak, predlažemo međusobno informisanje o vježbama i nuklearnoj politici na Vijeću NATO-Rusija. Također bismo trebali obnoviti Bečki dokument o vojnoj transparentnosti."

Stoltenberg je podvukao kako ne mogu i neće kompromitirati principe koji su temelj sigurnosti NATO saveznika i sigurnosti Evrope i Sjeverne Amerike. Dodao je da će NATO nastaviti svoju politiku "otvorenih vrata", dodajući također da će, ako Rusija napadne Ukrajinu to imati visoku cijenu.