open-navfaktor-logo
search
Počinje sapunica
Naredne sedmice IO FSBiH, koji će biti ciljevi novog selektora Zmajeva?
Duško Bajević, proslavljeni bh. stručnjak, sinoć je kao selektor odradio posljednju utakmicu na klupi fudbalske A reprezentacije Bosne i Hercegovine.
19.11.2020. u 14:52
get url
text
get url
text

Princ sa Neretve od Zmajeva se oprostio porazom, a bh. tim je u 2020. godini ostvario najlošije rezultate u historiji reprezentativnog fudbala (dva remija i šest poraza).

Dok Bajević i njegovi pomoćnici sumiraju utiske, u javnosti se već počelo nagađati o njegovom nasljedniku.

Kao i prethodnih godina, kada god je upražnjena selektorska fotelja, kroz medije će se provlačiti veliki broj trenerskih imena, pa će "u igri biti" Sven-Goran Eriksson, Felix Magath, Walter Zenga, Milovan Rajevac, Mladen Krstajić, Safet Sušić, Husref Musemić, Amar Osim, Vinko Marinović, Zlatan Nalić... U međuvremenu, "glavni kandidati" postat će Sergej Barbarez i Emir Spahić, kao volja i želja armije navijača...

I u FSBiH su svjesni da, ako žele nešto mijenjati, a ne za Bajevićevog nasljednika postaviti nekog iz sadašnjeg stručnog štaba, moraju reagovati ekspresno. Za početak, sjednica Izvršnog odbora FSBiH najavljena je za utorak ili srijedu, sa jednom tačkom dnevnog reda - selektor. Nakon Bajevićevog izvještaja usvojit će se određeni zaključci i krenut će se u potragu za novim selektorom.

Zmajevi su na odmoru do marta 2021. godine, kada će startati kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2022. godine. A nadamo se da ćemo do tada saznati ime Bajevićevog nasljednika.

To u praksi znači da će selektora, gotovo je izvjesno, izabrati aktuelni saziv Izvršnog odbora FSBiH. Jer, teško je očekivati da će se do tada sazvati novi IO (izborni proces u kantonima još nije završen).

U FSBiH se sve glasnije priča kako će novi selektor, ko god to bude, dobiti mandat na minimalno četiri godine, bez rezultatskog imperativa u prve dvije godine. U praksi, to znači da Bajevićevom nasljedniku neće biti imperativ plasman na Svjetsko prvenstvo 2022. godine (u kvalifikacije ulazimo iz četvrte jakosne grupe). A dalje? Vidjet ćemo...

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.