open-navfaktor-logo
search
Trener Tuzla Cityja
Nalić iz Švedske za Faktor: Ovdje virus nije zaustavio život, prvenstva zbog korone na ivici regularnosti
Trener Tuzla Cityja Zlatan Nalić vratio se u Švedsku, jednu od rijetkih zemalja Evrope koja nije u svojevrsnom karantinu zbog pandemije koronavirusa.
30.03.2020. u 20:20
get url
text

- Život je još uvijek normalan. Smanjena su individualna kretanja. Ljudi su to samoinicijativno uradili. Od države nema zabrana, izuzev skupova 50 osoba - referirao je Nalić.

- Sve radi. U Švedskoj je i kultura malo drugačija. Uđu u restorane i kafiće da pojedu, popiju i idu. Ne provode tu po čitav dan. Ima mjera predostrožnosti. Razmak od metar i po i socijalna distanca u redovima su obavezni. Postoje dezinfikaciona sredstva gdje god se čeka. Koriste rukavice, dok maske niko ne nosi - govori trener Tuzla Cityja.

Što se tiče sportskih aktivnosti, početak fudbalske sezone u Švedskoj je prolongiran. Ekipama nisu zabranjeni treninzi. Primjera radi, Malme, klub za koji nastupa Zlatanov sin Adi, prekinuo je treninge isključivo zbog "periodizacije", jer bi prvenstvo trebalo krenuti tek u junu.

Nalić je pred sami prekid prvenstva predstavljen kao trener Tuzla Cityja. Naslijedio je Elvira Baljića. Na svoj debi će još uvijek sačekati, za neka bolja vremena. Igrači u pauzi treniraju, prema programu koji su dobili od šefa struke i njegovih saradnika.

- Tuzla City je imala online program, ekipa je radila na održavanju forme. Program je sada nadograđen i specijaliziran i sada pojačavamo treninge, koje igrači "pravdaju" kroz aplikaciju. Ekipa mora biti spremna, bez obzira da li će prvenstvo krenuti ili neće. Odlučili smo da ništa ne prepuštam sudbini iako ne znamo kada bi liga mogla biti nastavljena - kaže trener tuzlanskog premijerligaša.

Duga pauza ostavit će traga na fudbalerima. Već tri sedmice ne igraju se utakmice, a po najavama medicinske struke, ovakva situacije će potrajati. Ako bude odluke od nastavku Premijer lige BiH, jasno je da će sve ekipe morati proći kroz mini-pripreme.

- Što više pauze, potrebno je više vremena za pripreme. Kad sam došao u Tuzla City, odmah smo dodali gas, preporodili smo ekipu i šteta je što nismo igrali dvije utakmice, ali naravno, najvažnije je zdravlje. Prvenstvo je već sada na granici regularnosti zbog koronavirusa, sa "start-stop efektom". Imamo period kada nije dozvoljeno trenirati, a nakon takvog perioda nije moguće nastaviti takmičarski period ukoliko ekipi ne daš adekvatno vrijeme za pripreme prije utakmica. Šta će biti zavisi od toga koji kalendar UEFA izabere. Ako to bude srijeda-subota, u prednosti su ekipe sa većim rosterom, dok je za timove koji imaju uži izbor to potpisivanje smrtne kazne - smatra "coach" Tuzla Cityja.

Koronakriza odrazit će se na finansijsku stabilnost bh. klubova, koji ionako jedva sastvljaju kraj s krajem.

- Dosta siromašna liga. Iako se ne radi o megalomanskim iznosima koje primaju igrači, opet su to velike cifre za klubove koji godinama muče muku zbog ekonomije - zaključiio je trener Tuzla Cityja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.