open-navfaktor-logo
search
Vlada TK
Nakon uvezivanja staža 69 radnika četiri propale firme idu u penziju
Realizacijom ovog programa penzionisat će se ukupno 69 radnika i to 17 bivših radnika TTU-a, 36 bivših radnika Fabrike obuće "Aida", 15 radnika Fortune Gračanica i jedan radnik Bosnia valvesa
10.12.2019. u 15:19
get url
text
Jedan od protesta bivših radnika tuzlanskih TTU-a
get url
text

Vlada Tuzlanskog kantona izdvojila je nešto više od 82 hiljade KM za penzionisanje 69 radnika preduzeća uništenih nakon privatizacije. Riječ je bivšim radnicima tuzlanskih firmi TTU, Aida i Bosnia Valves te gračaničke Fortune, nekadašnjih proizvodnih giganata koji su sada u stečaju.

- Riječ je o privrednim društvima koja su, ili su bila, u većinskom državnom vlasništvu. Sredstva za uplatu doprinosa za PIO obezbijedilo je Federalno ministarstvo industrije, energetike i rudarstva, a ostatak doprinosa potrebnih za uvezivanje staža obezbijedila je Vlada TK - pojasnio je ministar za rad socijalnu politiku i povratak Admir Hrustanović.

Realizacijom ovog programa penzionisat će se ukupno 69 radnika i to 17 bivših radnika TTU-a, 36 bivših radnika Fabrike obuće "Aida", 15 radnika Fortune Gračanica i jedan radnik Bosnia valvesa, firme nastale nakon privatizacije tuzlanske Livnice.

- To su ljudi čije su firme u stečaju i koji zbog neuplaćenih obaveza prema državi, koje imaju njihove firme, ne mogu ostavriti pravo na penziju. Na program se prijavilo još 112 radnika koji iz raznih razloga nisu ispunili potrebne uvjete - rekao je Hrustanović.

Provođenje ovog programa osigurana su iz Budžeta Tuzlanskog kantona i deponovana na ESCROW račun, a njihova realizacija će se izvršiti putem Službe za zapošljavanje Tuzlanskog kantona.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.