open-navfaktor-logo
search
Nova drama u Vojkovićima
Nakon što je sebi zašio usta, Matković se danas pokušao izbosti olovkom u zatvorskom stacionaru
Milan Matković, osumnjičeni za organizovani kriminal u vezi s trgovinom narkoticima, koji se trenutno nalazi u pritvoru Državnog zatvora u Vojkovićima, nakon što je prije par dana sebi zašio usta, jutros se pokušao izbosti u zatvorskom stacionaru.
17.01.2023. u 14:59
get url
text

Matković, koji je prije nekoliko dana, zajedno sa još nekoliko pritvorenika stupio u štrajk glađu, pokušao je sebi nanijeti povrede hemijskom olovkom. 

Potvrdio je ovo za Faktor direktor zatvora Siniša Perković. 

- Nanio je sebi povredu hemijskom olovkom po vratu. Radi se o lakšoj povredi, praktično ogrebotini - kazao je Perković za Faktor. 

Dodao je da se Matković i dalje nalazi u stacionaru i da je, kao i ostali pritvorenici koji su u štrajku glađu, pod stalnim nadzorom ljekarskog osoblja.

Pojasnio je da pritvorenici, za razliku od oštrih ili bilo kakvih drugih predmeta kojim bi se mogli ozbiljno povrijediti, u pritvoru imaju pravo posjedovanja hemijske olovke, a kako bi mogli pisati molbe, žalbe na rješenja i slično. 

VEZANI TEKST - Faktor saznaje: Milan Matković u zatvoru u Vojkovićima zašio sebi usta, štrajkuje glađu zbog "povrede ljudskih prava"

Upravo je pomoću federa iz hemijske olovke Matković sebi prije par dana i "zašio" usne.

On se, prema izjavi njegovog advokata iz Srbije Gorana Karadarevića, koju je dao tamošnjim medijima, samopovrijedio nakon što ga je jutros, iako već pet dan odbija hranu i vodu, pokušao saslušati tužilac. 

- Iako halucinira i nije u dobrom psihofizičkom stanju, tužilac ga je pokušao saslušati - rekao je Karadarević za Novosti, te dodao da je o tome obaviještena i Ambasada Srbije u Sarajevu.

Matković i ostali, kako smo ranije objavili, na štrajk glađu odlučili su se zbog, kako tvrde, povrede njihovih ljudskih prava.

Smatraju da u njihovom predmetu nemaju pravo na nepristrasno suđenje i vođenje istrage zbog, kako su naveli, stalnih pritisaka, kako od medija, tako i od različitih visokih dužnosnika, uključujući i međunarodne dužnosnike koji su u vezi s Bosnom i Hercegovinom. (Radi se o jednom od predmeta koji je pokrenut na osnovu podataka dobijenih iz dešifrovanih komunikacija iz Sky i Anom aplikacija).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.