U ostalom dijelu (u odnosu na optuženog Davora Ninkovića) navedeno rješenje ostaje neizmjenjeno.

VEZANI TEKST - U krađe vozila išli autom Čupine supruge, višak dijelova palili i bacali po Sokocu

Rješenjem Suda od 13. maja prema optuženom Sreti Pajiću određen je pritvor iz razloga propisanih članom 132. stav 1. tačka a)  Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine (ZKPBiH), odnosno zbog opasnosti od bjekstva. Pritvor prema ovom rješenju može trajati najduže dvije godine računajući od dana lišenja slobode, odnosno do 12.5.2024. godine ili do druge odluke Suda.

Istovremeno, Sud je 13. maja izdao naredbu kojom se prema optuženom Sreti Pajiću nalaže povlačenje međunarodne potjernice Suda BiH od 20.1.2022., kao i naredbu kojom se prema optuženom povlači i stavlja van snage naredba Suda za izdavanje centralne potjernice od 20.1.2022. godine.

Sreto Pajić optužen je da je počinio krivično djelo organizirani kriminal iz člana 250. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine (KZBiH) u vezi s krivičnim djelom krijumčarenje iz člana 214. KZBiH, krivičnim djelom teške krađe iz člana 287. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine (KZFBiH), iznuda iz člana 295. KZFBiH u vezi s članom 53. KZBiH i druga, saopćeno je iz Suda BiH. 

Iz Tužilaštva BiH su precizirali da je Pajić uhapšen na osnovu međunarodne potjernice, a nakon kršenja mjera zabrane i višemjesečnog bjekstva, na području Kumanova, u Sjevernoj Makedoniji.

- Radi se o jednom od optuženih u predmetu kodnog naziva "Volan", koji obuhvata više osoba optuženih za organizirani kriminal povezan sa krađama i otuđenjem velikog broja skupocjenih automobila u Bosni i Hercegovini.

Nakon izručenja optuženog, istom je od Suda BiH određena mjera pritvora u trajanju od najduže dvije godine, te će na taj način biti omogućeno dalje procesuiranje optuženog na temelju optužnice kojom ga Tužilaštvo BiH tereti za više krivičnih djela, povezanih sa organiziranim krađama skupocjenih motornih vozila na području Bosne i Hercegovine - naveli su iz Tužilkaštva.