open-navfaktor-logo
search
Nema zakonskih uvjeta
Nakon što ga je uhapsila SIPA: Smail Šikalo pušten, neće biti izručen Peruu
Smail Šikalo kojeg su jučer pripadnici SIPA-e uhapsili u Sarajevu na osnovu Interpolove potjernice čije raspisivanje su tražile vlasti Perua, koje ga traže zbog sumnje da je trgovao drogom, pušten je na slobodu, jer ne može biti izručen toj državi. 
21.12.2021. u 16:28
get url
text

Kako smo ranije objavili, Šikala u Peruu sumnjiče da je u januaru 2019. godine u Evropu pokušao prokrijumčariti oko 1,3 tone kokaina.

Nakon hapšenja, SIPA ga je predala Sudu BiH, gdje je održano ročište o ovom prijedlogu koje je trajalo manje od 15 minuta.

Iz Suda BiH danas je potvrđeno Faktoru da je donesena odluka da Šikalo neće biti izručen Peruu.

VEZANI TEKST - SIPA u Sarajevu uhapsila Smaila Šikala, Peru ga sumnjiči za pokušaj šverca 1,3 tona kokaina

- Sud Bosne i Hercegovine donio je odluku da potraživani neće biti izručen jer ne postoje zakonski uvjeti za izručenje državljana Bosne i Hercegovine budući da ne postoje bilateralni sporazumi između Perua i Bosne i Hercegovine o izručenju. To je jedini podatak koji Sud može dostaviti jer je Interpol Perua tražio da se podaci o potraživanom ne iznose u javnost, te se za sve ostale informacije obratite NCB Sarajevo - kazali su nam iz Suda.

Šikalo je u Peruu uhapšen u januaru 2019. godine. Tokom policijske u peruanskom gradu Trujillo zaplijenjeno je 800 paketa kokaina hidrohlorida. Paketi kokaina nosili su oznaku BH, a prema pisanju peruanskih medija, pošiljka je morskim putem trebala biti prebačena do Evrope, odnosno Nizozemske. 

Šikalo je u Sarajevo stigao krajem juna ove godine, nakon što je pušten iz pritvora u Peruu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.