Foxconn je počeo postupno pokretati proizvodne trake i procese u svom kompleksu za proizvodnju iPhonea u Zhengzhouu još početkom marta, javlja Business Insider.

Kompanija sad povećava svoju proizvodnju kako bi pripremila dovoljno primjeraka novih modela iPhonea. Naime, Apple planira proizvoditi iPhone tokom ljeta kako bi ih na vrijeme lansirao na tržište, izvijestio je Bloomberg prošle sedmice.

U Foxconnovim pogonima poduzima su ekstremne mjere sigurnosti. Za početak, svaki dan iskroje dva miliona hirurških maski za svojih milion radnika širom svijeta, navodi Washington Post.

Foxconnov oprezan povratak u punu proizvodnju zorno pokazuje s kakvim će se izazovima nakon koronavirusa suočiti kompanije širom svijeta: zahvati li novi val pandemije radnike u Foxconnu ili bilo kojoj drugoj velikoj kineskoj tvornici, globalni lanac opskrbe mogao bi puknuti još ječe nego sada. Istovremeno, proizvođači moraju uvjeriti kupce da su njihovi proizvodi zdravstveno sigurni.

U Foxconnovom "iPhone Cityju" u Zhengzhouu radnici su podijeljeni u grupe po 20 osoba i moraju jesti, spavati, raditi i putovati zajedno kako bi smanjili potencijalni prijenos virusa, objavila je vlada Zhengzhoua. Tjelesna temperatura mjeri im se svakodnevno, infracrvenim video kamerama, u realnom vremenu.

Na stolovima u dobama za ručavanje postavljene su prepreke kako radnici ne bi vidjeli jedan drugog i međusobno razgovarali, a stolice su označene QR kodovima koje radnici moraju skenirati kako bi se tačno znalo gdje je ko i kada sjedio.

U Foxconnu na to samo kažu kako slijede "sve preporučene zdravstvene i higijenske postupke... uključujući upotrebu nukleinskih kiselina i rendgenski snimak pluća kad se ukaže potreba".