open-navfaktor-logo
search
Banja Luka
Na sajmu "Naše je bolje" izloženi domaći proizvodi
Izlagači i organizatori apelovali su na građane da kupuju domaće proizvode te na institucije da podrže domaću proizvodnju
16.10.2018. u 12:41
get url
text

Domaći proizvođači danas u Parku "Petar Kočić" u Banjoj Luci izložili svoje proizvode u organizaciji Privredne komore RS povodom Svjetskog dana hrane, u okviru projekta "Naše je bolje", javlja Anadolu Agency (AA).

Slavica Došlov koja više od tri decenije radi u pčelarskoj zadruzi Matica Banja Luka istakla je da se zadruga bavi otkupom pčelarskih proizvoda kao što su med, polen, propolis i vosak i distribuiraju ih potrošačima nakon analize.

-Prodaja zavisi od platežne sposobnosti, vidite i sami kakva je situacija danas. Ko ne bi jeo med? Ali više se konzumira kad je sezona prehlada, a ljeti slabo - rekla je Došlov.

Milada Jeličić iz Bosanskog Petrovca izložila je domaće proizvode žena iz ove opštine. Objasnila je da su proizvođači uglavnom nezaposlene žene, a proizvodnjom uspijevaju da malo poboljšaju kućni budžet.

-Imamo dosta situacija kada ne znamo kako da prodamo, da plasiramo proizvedeno i to nam je najveći problem - rekla je ona.

Dragica Ristić, direktor Privredne komore RS, istakla je da su okupili izlagače da predstave svoje proizvode javnosti i građanima koji su u prilici da vide, probaju i kupe domaću hranu.

-U kvalitet domaćih proizvoda uvijek se možemo uvjeriti, znamo gdje su, na koji način i iz čega su proizvedeni - rekla je Ristić.

Prema njenim riječima, pri analizi podataka u spoljnotrgovinskoj razmjeni očigledno je da postoji daleko više mogućnosti za proizvodnju hrane nego što je sada slučaj.

-I dalje imamo izražen debalans u spoljnotrgovinskoj razmjeni za prvih šest mjeseci ove godine i iznosi 211 miliona i čak je veći nego u prošloj godini jer je bio smanjen izvoz voća - kazala je Ristić.

Naglasila je da kada je u pitanju izvoz, konditorska industrija raste, a slijede voće i povrće te stočna hrana, a najviše se uvozi meso i mesne prerađevine, žitarice, stočna hrana i mliječni proizvodi.

Apelovala je na građane da kupuju i konzumiraju domaću, zdravu hranu, te na institucije da podrže domaću proizvodnju.

-Ne kažemo uzalud, kupujmo naše najbolje danas za naše još bolje sutra, jer kupovinom domaćih proizvoda, ne samo da jačamo privredu nego podstičemo zapošljavanja, jačamo penzioni sistem - rekla je Dušanka Tegeltija, pomoćnik minsitra za trgovinu RS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.