open-navfaktor-logo
search
Borba sa vatrom
Na Rujištu čuvaju odbranjeno, Konjic ponovo aktiviran: Ima indicija da su podmetnuti požari u Hercegovini
Vatrogasci na Rujištu, zajedno sa velikim brojem dobrovoljaca, čuvaju sinoć odbranjenu liniju i vatra zasad ne prijeti objektima.
13.04.2020. u 15:20
get url
text

Međutim,  pribojavaju se vjetra koji je jučer u poslijepodnevnim satima proširio vatrenu stihiju i ozbiljno ugrozio objekte na Rujištu.

-Trenutno je ugrožen na Rujištu jedan dio šume, koji brane radnici Šumarstva. Kod naselja Kuti-Livač požar se približava kućama - rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare Štaba civilne zaštite HNK.

Veliku pomoć u borbi sa vatrenom stihijom veća danima pružaju brojni mještani bjelopoljske kotline, Mostara i Bune, pripadnici GSS-a, HGSS-a, lovci, DVD Rujište, radnici Šumarije i brojni drugi dobrovoljci. Međunarodne pomoći, iako je upućen zvaničan zahtjev, na Rujištu još nema.

- Još danas će helikopter OS BiH djelovati na terenu, a danas je poslan i službeni zahtjev za međunarodnu pomoć za gašenje iz zraka, očekujemo reakciju tokom dana - rečeno je iz CZ HNK.

Na području Konjica, istaknuto je, ponovo je došlo do aktiviranja požara. Na terenu su angažovane sve raspoložive vatrogasne snage.

- U gašenju požara pomažu i mještani. Gori u Kostajnici, Ovčarima, na Vrapču, selo Bušćak, na Živašnici, Spiljani, Donje selo i Boždarevići. Požari u Jablanci, u naseljima Mrakovo i Glodnica su pod kontrolom, nema ugroženih objekata. Požari u Prozoru-Rami su aktivni ali pod kontrolom, riječ je o nepristupačnom terenu. Sva požarišta su smanjila intenzitet - kazano je iz CZ HNK.

Prerano je o govoriti o obimu štete, ali je već sada jasno da je ona značajna. Prema informacijama iz MUP-a HNK, većina požara je izazvana ljudskim faktorom.

- Riječ je o nepažljivom paljenu korova i suhih grana. Za sve su dokumentirane osobe i bit će urađeni policijski uviđaji. Ima indicija i za namjerno podmetanje požara - dodali su iz CZ HNK.

Upitani su hoće li se konačno izdvojiti novac za nabavku air traktora, ili ćemo i u nadolazećoj požarnoj sezoni ovisiti o pomoći susjednih zemalja, na što je odgovoreno da na prijedlog Uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo Vlada HNK godinama apelira na više nivoe vlasti za nabavku air traktora ili kanadera.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.