open-navfaktor-logo
search
Mostar
Na protestu povodom godišnjice okupljanja građani poručili: Spasite nas ekološke bombe na Uborku
Godinu nakon prve blokade mlostarske deponije Uborak, građani i aktivisti okupljeni oko Udruženja “Jer nas se tiče“, okupili su se simbolično ispred deponije, javlja Anadolu Agency (AA).
10.06.2020. u 19:49
get url
text

Njihovi zahtjevi i dalje su isti, a kažu i kako su od 10. juna 2019. do danas ipak ostvarili određeni napredak i izborili se za neka od prava koja im pripadaju.

Predsjednik Udruženja Omer Hujdur u izjavi za medije poručio je vlastima da građani ne odustaju, te da neće dozvoliti da se proširuje deponija koja nema ni okolinsku dozvolu.

- Nećemo dozvoliti da nas prave budalama. Želimo stati ispred deponije i jasno se usprotiviti apsurdnom proširenju iste, i to na osnovu stare okolinske dozvole koja je istekla još u oktobru 2019. godine. Već smo uložili žalbu drugostepenoj komisiji Federalnog inspektorata, a ako ne bude povoljnog odgovora, ići ćemo sa tužbama i sudskim procesima. Prethodno bismo ponovo i blokirali deponiju - rekao je Hujdur.

Samija Kazazić kazala je da vlasti love u mutnom, te da obično na sastancima sa građanima kažu jedno, a u medijima kasnije nešto sasvim drugo.

- Nije nam do kraja jasno šta se događa s našim problemom i mi naravno ponovo dižemo glas za očuvanje zdravlja i spas naših života. Jasno je da nisu čista posla, te da se ovdje protupravno i na najprimitivniji način i dalje odlaže smeće. Želimo život bez ove ekološke bombe - poručila je Kazazić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.