open-navfaktor-logo
search
Parlament FBiH
Na prijedlog Mahmutbegović: Zastupnicima paušali, odvojeni život i naknada za smještaj srezani na jednu KM
Administrativna komisija Zastupničkog doma Parlamenta Federacije usvojila je danas odluku na prijedlog Melike Mahmutbegović, predsjednice Komisije i potpredsjednice FBiH, po kojoj su zastupnicima paušali, naknade za odvojeni život i naknade za smještaj srezani na jednu marku. 
13.04.2020. u 16:36
get url
text

VEZANI TEKST - Mahmutbegović: Naknade svesti na 1KM, plaće ograničiti, nije pravedno da ljekar dobija 1.700, a direktori agencija 9.000 KM

Time su primanja profesionalnih zastupnika u Zastupničkom domu srezana za više stotina maraka. 

Administrativna komisija ovu je odluku usvojila jednoglasno, potvrđeno je Faktoru iz Kabineta potpredsjednice Mahmutbegović.

Dakle, zastupnici će na ime paušala, odvojenog života i naknade za smještaj do okončanja krize izazvane pandemijom koronavirusa primati po jednu KM. 

Umjesto naknade za prijevoz do mjesta prebivališta, na koju su imali pravo četiri puta mjesečno, sada će imati pravo na isplatu samo jednom mjesečno. 

Administrativna komisija se odlučila na ovaj postupak radi lakšeg umanjenja ovih primanja, jer bi se u suprotnom moralo ići na izmjenu zakona, što je duža i teža procedura. Također, Komisija je uputila prijedlog Administrativnoj komisiji Doma naroda da usvoji identičnu odluku za delegate. Prijedlog je upućen i Vladi Federacije da i oni postupe isto sa umanjenjenjem ovakvih i sličnih naknada.

VEZANI TEKST - Zašto parlamentarci primaju naknade za odvojeni život i prijevoz, a ne izlaze iz kuća?

Osim toga, Administrativna komisija Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH predlaže da se iste odluke usvoje i u kantonalnim skupštinama tamo gdje ima prostora za umanjenje ovakvih i sličnih naknada.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.