open-navfaktor-logo
search
Pitali smo
Zašto parlamentarci primaju naknade za odvojeni život i prijevoz, a ne izlaze iz kuća?
U Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine izmjenom Poslovnika omogućit će rad parlamentarcima elektronskim putem, tačnije, od kuća, čime se postavlja logično pitanje, da li će se time smanjiti ili ukinuti naknade za odvojeni život, prijevoz... 
07.04.2020. u 07:26
get url
text

Podsjećanja radi, sadašnja primanja zastupnika i delegata su oko 3.000 KM bez paušala koji iznosi 660 KM, ali i drugih privilegija.

Posljednje sjednice Zastupničkog i Doma naroda FBiH održane su u februaru.

- Ne vjerujem da će u ovih dan-dva biti bilo kakvih inicijativa o izmjeni primanja zastupnika i delegata. Do sada nije bilo nikakvih izmjena kada je riječ o naknadama za odvojeni život, prijevoz, iako mnogi nisu dolazili u Sarajevo jer sjednica nije bilo, ali vjerujem da će se dogoditi te izmjene, umanjenje plaća, naknada. Uglavnom, do ovog trenutka nema nikakvih umanjenja, niko ništa nije predložio Parlamentu, sve ide kao i do sada - rekao nam je Izmir Hadžiavdić, sekretar Doma naroda FBiH.

Dežure po sektorima 

Osvrnuo se na rad uposlenika Parlamenta FBiH.

- Postoji naredba o mjerama. Radi se od kuće. Evo ja upravo radim od kuće, šaljem mailove, pripremamo izmjene Poslovnika, organiziramo dežure po svim sektorima, u stručnim službama. Radimo skraćeno u skladu sa zaključkom Vlade FBiH o proglašenju stanja nesreće od devet do dva sata. Govorim vam u ime Stručne službe Doma naroda FBiH. Naredba o mjerama stoji od 17. marta - govori nam Hadžiavdić.

Elvira Karajbića (SDP), zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, upitali smo da li je za umanjenje naknada parlamentarcima s obzirom na to da će ubuduće raditi elektronski, od kuća.

- Mi moramo prvo dobiti materijale i da vidimo šta je Vlada planirala. Tek kada dobijemo dokument jer ne možemo govoriti o virtuelnom dokumentu, onda ćemo mi zauzeti stav Kluba. Mi nemamo ništa protiv smanjenja naknada. Nemamo, ali svi bi trebali vidjeti, i Vlada FBiH kao vlast trebalo bi da ponudi rješenje o ovome. Prije svega, to bi trebalo da bude sastavni dio tog kompletnog zakona o saniranju posljedica. Zastupnici do sada nisu dobili nikakav dokument tako da ne možemo govoriti o dokumentu koji nismo dobili - rekao nam je Karajbić.

Jasmin Duvnjak, šef Kluba Bošnjaka u Domu naroda FBiH, naglasio je da parlamentarci trebaju da dijele sudbinu građana, da primanja funkcionera moraju biti smanjena, kao i premijera, ministara, gradonačelnika, načelnika, direktora javnih preduzeća...

VEZANI TEKST - Izetbegović: Niko ne smije ostati bez plaće; velika izdvajanja za političare treba sad skresati i ne vraćati

- Vlada FBiH bi trebala predložiti određene izmjene i dopune Zakona o plaćama u kojima bi se primanja, plaća ili neke naknade, umanjile za jedan iznos barem za vrijeme trajanja krize i za vrijeme trajanja ove nesreće ili ekonomske krize. Dakle, primanja zastupnika i delegata u Parlamentu FBiH, njihove naknade za odvojeni život, prijevoz, paušali, neće se smanjiti po automatizmu zato što nije bilo sjednica ili što će se raditi od kuća. Postojeći zakon nije predvidio takav automatizam iako bi bilo razumno i potpuno opravdano. Do tog smanjenja može doći i doći će onda kada se izmjeni zakon koji to definira - govori nam Duvnjak i dodaje:

Na udaru umanjivanja prvo neka budu političari 

- Zbog ekonomsko-socijalne krize, pandemije koja je faktički uzdrmala cijeli svijet, doći će do umanjivanja primanja u javnom sektoru. Moj stav je da na udaru tih umanjivanja prvo budu političari i funkcioneri na različitim nivoima i pozicijama. To znači i parlamentarci, političari, ministri, premijeri, gradonačelnici, načelnici, čelni ljudi direkcija državnih institucija, javnih preduzeća, ustanova. Nisam ni za kakve populizme, ali jesam za ono što se zove hladna glava, čist obraz i trezvenost u ovim okolnostima, a ona nam nalaže da naša primanja, htjeli mi to ili ne, morat će se značajnije umanjiti barem za vrijeme trajanja stanja nesreće, ako ne i nekoliko mjeseci iza toga, dok se ne stabilizuju sveukupne prilike - rekao je Duvnjak.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.