open-navfaktor-logo
search
Performans u Banjoj Luci
Na pažnju roditeljima i međunarodnoj zajednici: "Politički pobačaj" i "dvorska luda" šetaju gradom
Aleksandar Vučić, predsjednik susjedne Srbije, očajnički je trebao posjetu Banjoj Luci kako bi demonstrirao da je "lider svih Srba". Na glavu mu se sručilo svakodnevnih najmanje 400 novozaraženih virusom COVID-19 u Srbiji, 16. jula u Briselu, nakon 20 mjeseci zastoja, otpočeli su pregovori Srbije i Kosova. 
23.07.2020. u 20:07
get url
text

Vučićeva Srbija kojom autokratski vlada, tigar od papira, stjerana je u ćošak. Od nje se ne očekuje ništa doli priznanje Kosova, a šanse da ipak nešto "ušićari" u pregovorima su dosta male. U takvoj situaciji uvijek je dobrodošla predstava u kojoj ulogu dobija Milorad Dodik - "dvorska luda". 

Prije nekoliko dana u beogradskoj Politici mogli smo čitati od Dodika naručenu podršku Vučiću po pitanju pregovora s Kosovom, a danas u Banjoj Luci čuti ustaljene provokacije na račun države Bosne i Hercegovine. Poslane su političke poruke pod krinkom uručenja donacije zdravstvenim ustanovama u bh. entitetu RS, čiju je vlast Vučić proljetos brutalno poniziju govoreći da nisu osigurali ni stalke za infuziju.

Dodik i Vučić ponovo su Bosnu i Hercegovinu i njen entitet RS pokužali vezivati za pregovore Srbije i Kosova. Nijedan ozbiljan međunarodni faktor takvo što niti podržava, niti su status administrativne jedinici RS u državi BiH i odavno nezavisne države Kosovo uporedivi na bilo koji način. Svjestan je toga i Vučić, a i Dodik. Kao što su svjesni i činjenice da jednostrano "raspakivanje" Dejtonskog mirovnog sporazuma neminovno vodi u nestanak RS-a. Sve ostalo je prazna tlapnja političara koji kupuju vrijeme.

VEZANI TEKST - Više od 40 svjetskih državnika poslali su poruku: Genocid je činjenica, negiranje nije prihvatljivo!

Međutim, ono što se mora namatnuti kao tema u odnosu međunarodne zajednice prema Srbiji, potpisnici Dejtonskog mirovnog sporazuma, je pitanje poštivanja historijskih i pravosudnih činjenica o genocidu nad Bošnjacima. Nakon posljednjeg 11. jula i poruka više od 40 svjetskih lidera, predstavnika država, vlada i međunarodnih organizacija, na komemoraciji u Potočarima, gdje su sve glasile da je genocid nesporna činjenica i da je njeno negiranje anticivilizacijski čin, lideri, njihove države i oraganizacije, sada i djelima moraju sankcionirati anticivilizacijsko ponašanje Srbije. 

Predstavnici Evropske unije, primjera radi, Vučićeve izjave i odnos Srbije prema genocidu nesporno i vrlo konkretno bi morali uzeti u razmatranje i prilikom pregovora o pridruživanju. Zemlja čiji predsjednik pokolj u Srebrenici naziva "užasom", a ne genocidom, ne bi smjela postati dijelom civilizirane zajednice evropskih zemalja. Ne prije formalnog priznavanja presuda iz Haga u srbijanskom parlamentu.

Posljedice Vučićeve retorike u tom smislu po Srbiju moraju biti "opipljive". Konstantne poruke, pa i iz međunarodne zajednice, kako treba raditi na pomirenju, u suštini su čak i uvredljive. Jer, nismo se mi svađali. Nad Bošnjacima je počinjen genocid - osmišljeni, planirani i izvršeni zločin pod pokroviteljstvom tadašnjeg vrha države Srbije. Današnja Srbija, sve dok ne prođe kroz društvenu katarzu i ne oslobodili se balasta ratnih zločina, saučesnik je u njima. O tome ne može biti dvojbe, niti može biti osnova za razgovora o "pomirenju". Tu na scenu mora stupiti međunarodna zajednica koja genocid nije spriječila. 

O performansu dvojica Dodik-Vućić danas u Banjoj Luci, koji su jedan drugom nekad teški uteg, nekad vjetar u leđa, dovoljno su već rekli korisnici društvenih mreža. Oni sami jedan o drugom su za sve ove godine dovoljno rekli, pa služeći se njihovom retorikom možemo reći da je danas bosanskohercegovački, krajiški grad Banju Luku, posjetio "politički pobačaj", a dočekao ga je Dodik koji "nije samo idiot", već i "teški kriminalac".

Naime, upravo je Dodik dok je ljubavao sa bivšim liderom Srbije Borisom Tadićem, Vučića i bivšeg srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića nazivao "političkim pobačajem", a Vučić njega "idiotom" i "kriminalcem". U listu Srpske radikalne stranke, čiji je Vučić istaknuti član bio do osnivanja SNS-a, objavljena je prigodna karikatura na kojoj je Dodik predstavljen kao "Tadićeva dvorska luda".

 

Osim međunarodnoj zajednici, strogu pažnju na "dvorsku ludu" i "politički pobačaj" koji tumaraju ulicama Banje Luke treba skrenuti i roditeljima. Iz dolje priloženog se vidi zašto. 

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.