open-navfaktor-logo
search
Banja Luka
Na obali rijeke Vrbas pronađena ručna bomba bez osigurača, niko ne reaguje devet dana
U Banjoj Luci, u blizini mjesta gdje se gradi novi most u Gornjem Šeheru, Banjalučanin Danko Balaban je u ponedjeljak, 11. maja, pronašao razornu ručnu bombu M75 na adi usred rijeke Vrbas, o čemu je odmah obavijestio policiju, koja je potom o tome obavijestila Upravu za civilne poslove RS-a.
20.05.2020. u 09:15
get url
text

- Oprezno sam prišao i shvatio da bomba nema ni osigurač, a ni kašiku i da može da se aktivira u svakom trenutku. Pozvao sam policiju koja je došla na mjesto događaja, nakon čega sam im pokazao lokaciju i sliku koju sam napravio prije toga - rekao je Balaban.

Ipak, ni nakon devet dana niko nije došao da ukoni bombu koja se nalazi na dijelu koji je često poplavljen i postoji realna mogućnost da se pomakne nizvodno, čak i na obližnje gradilište koje je svakodnevno puno radnika.

- Ovo je velika opasnost za svakog i velika sramota institucija kao i u milion drugih primjera do sad - smatra Balaban.

U Upravi civilne zaštite RS-a rekli su da im je taj slučaj poznat, ali da čekaju akreditacije od Komisije za deminiranje na nivou BiH.

{$galerijaFotografija}

- Ta komisija je skoro imenovana i mi čim dobijemo akreditacije, izaći ćemo na teren. Situacija je prilično komplicirana, ne smijemo poslati ljude da rade bez akreditacije. Ostaje na policiji da čuva i osigura na neki način to mjesto - poručili su iz Sektora za deminiranje.

Ipak, iz Policijske uprave Banja Luka kažu da su oni, što se njih tiče, uradili što su mogli. Dok se napokon ne riješe administrativne prepreke i bomba ne ukloni, svaki dan je obilazi Balaban kako bi spriječio slučajne prolaznike da se približe bombi koja, ako bi se aktivirala, ima ubojitu moć do 15 metara radijusa, a za ranjavajuće djelovanje do 30 metara.

PXL_200520_28996314.jpg
1 od 4
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.