Na internacionalni javni poziv koji je Općina Centar raspisala u partnerstvu sa UNDP-pristiglo je  više od 80 prijava kako domaćih, tako i stranih arhitekata.

VEZANI TEKST - Centralna banka BiH najavila tužbu protiv Općine Centar zbog Hastahane

Konkursu su prethodile javne konsultacije o budućim sadržajima i funkcijama ovog prostora, kroz koji je zaprimljeno gotovo 400 odgovora i ideja građana, koji su sada uključeni u smjernice javnog poziva.

Internacionalni petočlani žiri sastavljen od relevantnih renomiranih profesionalaca razmatrat će dostavljene prijedloge idejnih rješenja i nagraditi tri najbolja u skladu sa uslovima ovog javnog poziva. Projekti troje finalista će 18. aprila biti stavljeni na javno glasanje putem online platforme urbanlab.ba.

Idejno rješenje koje osvoji najveći broj glasova građana će u narednom periodu u saradnji sa autorima biti razrađeno i implementirano kako bi prostor Hastahane konačno postao javna parkovska površina dostojna centra glavnog grada.

U sastavu internacionalnog žirija za odabir finalista su Roth Cerina iz Hrvatske, Roland Krebs iz Austije, Adnan Harambašić iz Norveške, Marina Dimova iz Bosne i Hercegovine i Selma Islambegović iz Bosne i Hercegovine, uposlenica Općine Centar.

Podsjetimo, već duže vremena traje spor zbog ove lokacije između Općine Centar i Centralne banke BiH, koja je kupila ovo zemljište i tu namjerava graditi svoju zgradu.