Tito je u januaru 1980. godine primljen u bolnicu zbog problema sa cirkulacijom, a zbog pogoršanog zdravstvenog stanja prije smrti amputirana mu je noga.

"Umro je drug Tito", tim riječima je na Televiziji Beograd nakon prekida televizijskog programa saopćena vijest o smrti predsjednika SFRJ.

Objava smrti Tita bila je potresna za građane Jugoslavije, a novinar Miodrag Zdravković koji je saopćio ovu vijest zaplakao je tokom programa.

 

Josip Broz Tito ukopan je u Kući cvijeća u beogradskom naselju Dedinje 8. maja 1980. godine uz prisustvo 700 hiljada ljudi, te 209 delegacija iz 127 zemalja širom svijeta.

Rođen je u Kumrovcu u tadašnjoj Austrougarskoj 7. maja 1892. godine. Postao je najmlađi vodnik austrougarske vojske, a za vrijeme Prvog svjetskog rata su ga ranili i zarobili Rusi, pa je završio u radnim logorima.

Nakon Oktobarske revolucije, 1920. godine Tito se vratio u novoosnovanu Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca, a nakon toga učlanio se u Komunističku partiju.

Po izbijanju Drugog svjetskog rata, postao je vođa Partizanskog pokreta otpora, a nakon njegovog završetka postao je lider Jugoslavije.

Ostao je do kraja života predsjednik, a od 1974. godine i predsjednik Predsjedništva SFRJ.