Žičaru su otvorili ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić i direktor KJKP ZOI'84 Jasmin Mehić.

- Na trasi lifta BY danas je pušten u rad četverosjed. Taj četverosjed je bio na vrhu Bjelašnice, ali zbog tipa i lokacije nije bio prilagođen uvjetima, te je izmješten na ovu lokaciju. Ovo je projekt koji već dugo planiramo sa raznim analizama, mogućnosti i isplativosti. Uspjeli smo sa izvođačem i lokalnim predstavnicima i proizvođačem u vrlo kratkom roku da to napravimo da bismo imali ove uvjete na srednjem dijelu planine i omogućili skijašima da uživaju. Žičara radi, skijaši već skijaju i zadovoljni su - kazao je Feni Sead Čaušević iz Uprave Ski-centra Bjelašnica Igman.

Istakao je da će skijaši moći koristiti četvorosjed u punom kapacitetu.

Izvođači radova su ranije podsjetili da je instalacija fiksna, odnosno žičara neće imati mogućnost garažiranja korpi ili instalacije pokrivnih haubi.

- Sve sigurnosne provjere od domaćih institucija, kao i proizvođača iz Švicarske i tijela za certificiranje iz Austrije su provedeni. Upotrebna dozvola je važeća i žičara je u punoj radnoj funkciji bez problema - kazao je Čaušević.

Četverosjed ima maksimalnu brzinu od 2,6 minuta u sekundi, pri kojoj će vožnja trajati oko pet minuta.

Instalacija je nadograđena trakom za usmjeravanje skijaša na polaznoj stanici, povećana je i dužina trase u odnosu na staru, te su dodani novi stubovi, korpe i u potpunosti zamijenjen motor.