open-navfaktor-logo
search
Angažirali advokatski tim
Muzur, Berilo i Hadžibajrić protiv proglašenja olimpijskih borilišta nacionalnim spomenikom
Načelnici Općina Stari Grad Sarajevo, Ilidža, Hadžići i Trnovo, povodom najave Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH o pokretanju postupka za donošenje konačne odluke o proglašenju olimpijskih borilišta na Igmanu, Bjelašnici i Trebeviću nacionalnim spomenikom BiH, angažovali su advokatski tim i najavljuju borbu protiv, kako tvrde, neustavnih odluka Komisije koje parališe nadležnosti jedinica lokalne samouprave.
29.03.2021. u 12:53
get url
text

Pomenute jedinice lokalne samouprave već su održale niz sastanaka na kojima su učestvovali općinski pravobranioci, pomoćnici načelnika za oblasti geodetskih i imovinsko-pravnih poslova, urbanizma i prostornog uređenja i ostalo stručno osoblje ovih općina gdje je raspravljano o najavljenoj odluci Komisije. U svrhu zajedničkog rada formirano je ad hoc tijelo od navedenih uposlenika, dok su načelnici Ibrahim Hadžibajrić, Nermin Muzur, Hamdo Ejubović i Ibro Berilo angažovali i advokatski tim koji će ih zastupati u tom predmetu.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH zatražila je od Općina Stari Grad, Hadžići i Trnovo da u što kraćem roku dostave raspoložive podatke o olimpijskim borilištima na Igmanu, Bjelašnici i Trebeviću kako bi ih proglasila nacionalnim spomenikom, a postupak je pokrenula na osnovu peticije. 

Općinama je ostavljen rok od 15 dana da dostave traženo i eventualne primjedbe i sugestije, zbog čega su načelnici uputili jasan i decidan odgovor Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika BiH kojim zahtijevaju potpunu dokumentaciju, kao i održavanje radno-konsultativnog sastanka radi zaštite Ustavom i zakonom zagarantovanih prava jedinica lokalne samouprave.

Načelnici smatraju da ne postoji nikakvo obrazloženje da se olimpijska borilišta na Bjelašnici, Igmanu i Trebeviću - a, to su staze za olimpijski spust i veleslalom na Bjelašnici, staze za biatlon i skijaško trčanje na Igmanu, skakaonice na Malom polju na Igmanu i bob staza na Trebeviću proglase nacionalnim spomenikom.

U dopisu upućenom Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika BiH ukazali su da bi eventualno proglašenje tih borilišta na Bjelašnici, Igmanu i Trebeviću nacionalnim spomenikom bilo nezakonito i suprotno pravima i pravnim interesima Općina Stari Grad, Hadžići i Trnovo, a koja su im zagarantovana Evropskom poveljom o lokalnoj samoupravi, Zakonom o principima lokalne samouprave FBiH i Zakonom o stvarnim pravima FBiH, saopćeno je iz Općine Stari Grad.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.