Kako su saopćili iz Tužilaštva BiH, optuženi Amar Musli (rođen 1997. u Bijeljini), tereti se da je nezakonito omogućio plasman većeg broja video sadržaja, serija i filmova iz BiH i regiona, putem interneta, a čije je prikazivanje zaštićeno autorskim pravima.

Tereti se da je u novembru 2019. godine, protivno članu 32. Zakona o autorskim i srodnim pravima, bez odobrenja nosioca autoskih prava, putem više internet stranica, učinio javno dostupnim za pregled više od 700 epizoda različitih tv serija, autora i produkcija iz Bosne i Hercegovine i zemalja regiona.

Navedena autorska djela učinio je dostupnim široj javnosti pristupom preko računara, pametnih telefona, televizora i odgovarajućih uređaja za prijem i obradu digitalnih zemaljskih televizijskih i satelitskih signala.

Istragom je utvrđeno da je optuženi, radi ostvarivanja nezakonite imovinske koristi, postavljao reklame i različite vidove oglašavanja i programa za zaradu putem pridruživanja i oglašavanja, postavljenih na njegovim web stranicama na društvenim mrežama, gdje je kao kontakt ostavljao svoje e-mail adrese.

Optuženi je ovim nanio štetu nosiocma autorskih prava, jer je u namjeri, bez odobrenja nosilaca autorskog prava učinio dostupnim javnosti autorska djela, čime je počinio krivično djelo "nedozvoljeno korištenje autorskih prava". Optužnica je proslijeđena Sudu BiH, saopćilo je Tužilaštvo BiH.