open-navfaktor-logo
search
Ništa od dogovora
Murphy: Nadali smo se da će bh. političari iskoristiti priliku da ostvare historijsku pobjedu za svoje građane
Ambasador Sjedinjenih Američkih Država Michael Murphy je nakon završetka pregovora o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine i reformi Ustava BiH kazao kako su razočarani što nije došlo do dogovora. 
20.03.2022. u 14:32
get url
text

Naglasio je da izborna reforma i funkcionalnost Federacije nisu samo ključni za put BiH ka Evropskoj uniji nego i za ispunjavanje osnovnih demokratskih prava i očekivanja građana. Dodao je kako građani moraju imati povjerenje da će njihovi glasovi biti bitni, da će im vlast funkcionirati i da mogu živjeti svoje živote bez diskriminacije.

"Previše je bilo fokusa na simbolici, umjesto na supstanci"

- Da su uspjeli, imali bismo dogovor svih elemenata jednog paketa o izbornoj reformi. Provedena presuda Sejdić-Finci, mjere za integritet izbornog procesa, kao i reforme koje se tiču funkcionalnosti Federacije, to bi predstavljalo ključni iskorak za Bosnu i Hercegovinu. Nadali smo se da će bh. politički lideri na isti način posmatrati i iskoristiti priliku da ostvare historijsku pobjedu za svoje građane. Danas smo pred nama imali komponente dogovora koji bi ispunio sve ove ciljeve i političarima za stolom isporučio većinu onog što su kazali da je potrebno.

To uključuje integritet izbornog procesa, provedbu presuda Evropskog suda za ljudska prava, zaštitu za bh. Hrvata u formi novog modela za izbor člana Predsjedništva BiH i Dom naroda FBiH, kao i ključne reforme koje se tiču funkcionalnosti FBiH. Građani bi dobili nadu za bolju budućnost u skladu sa putem BiH ka euroatlanskim integracijama. Nažalost, SDA i HDZ to nisu mogle prevesti u postizanje jednog razumnog kompromisa. Previše je bilo fokusa na simbolici, a ne na supstanci - rekao je Murphy.

Kazao je da su razočarani.

- Mi smo uradili sve što smo mogli, sada je na liderima da fokusiraju svoju energiju i vrijeme, da se fokusiraju na kompromise koji moraju dobiti podršku u Parlamentu i to zahtijeva veći stepen povjerenja, nego što je to slučaj danas, za što treba mnogo više političke hrabrosti. Kada se to to desi, spremni smo pomoći. Za sada, svi politički lideri trebaju udvostručiti svoja nastojanja da se usvoje mjere koje se tiču integriteta izbornog procesa, da se fokusiraju na izbore koji će se održati u oktobru.

SAD će nastaviti pružati podršku Bosni i Hercegovini, njenim konstitutivnim narodima i građanima. Također ćemo nastaviti tražiti odgovornost lidera koji budućnost ove zemlje drže taocem - rekao je Murphy.

Ponovio je da lideri SDA i HDZ-a nisu mogli premostiti razlike i doći do neophodnog kompromisa kako bi ovaj proces išao dalje.

"Nije pametno bojkotovati izbore"

- Generalno govoreći SAD će nastaviti raditi ono što je radio proteklih 26 godina, podržavat ćemo suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter ove zemlje. Podržavat ćemo provedbu Daytona i kada vidimo protivdejtonske aktivnosti tada ćemo poduzimati aktivnosti i držati odgovornim one koji to rade u mjesto i vrijeme kada mi to odlučimo.

Nećemo mi spekulisati o tome šta će uslijediti, ali ono što mogu naglasiti je da je vrijeme da lideri političkih stranaka u ovoj zemlji stave potrebe građana iznad svojih političkih potreba. SAD jasno vjeruje da izbori treba da se održe. Ukoliko neka stranka bojkotuje ja ću vam reći da to nije baš pametno. Nepametno je to, to bi bila greška - poručio je Murphy.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.