open-navfaktor-logo
search
Vrijedna donacija
MUP Turske uručio opremu za 550 policajaca MUP-u USK
Ministarstvu unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona, jednom od 10 kantona u entitetu Federacija BiH, danas je uručena vrijedna donacija Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Turske, a radi se o opremi za 550 policajaca. 
15.03.2021. u 16:38
get url
text
Turska-MUP USK
Turska-MUP USK

Riječ je o uniformama, čizmama, džemperima te ostaloj policijskoj opremi koja će, kako je istaknuto prilikom primopredaje, itekako značiti kantonalnoj policiji, naročito kada je riječ o rješavanju problema uzrokovanih migrantskom krizom.

Donaciju koja sadrži opremu za 550 policijskih službenika, od čega 50 pripadnika specijalne policijske jedinice, danas je u Bihaću premijeru Unsko-sanskog kantona Mustafi Ružniću i ministru unutrašnjih poslova USK-a Nerminu Kljajiću uručio Halil Beyazit, ataše za unutrašnje poslove pri Ambasadi Republike Turske u BiH.

Nermin Kljajić, ministar unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona je izjavio da su uvijek imali pomoć Republike Turske čak i u trenucima kada su se međunarodne organizacije povukle iz migrantskih kampova poput Vučjaka i Lipe.

U tim trenucima stizala je pomoć preko Turskog crvenog polumjeseca, rekao je Kljajić i dodao da je tokom ove posjete razgovarano i o drugim vidovima saradnje između MUP USK i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Turske.

- Dogovoreno je da se određeni broj policijskih službenika uputi u Tursku kako bi se izvršila obuka policijskih pasa koji bi bili usmjereni na otkrivanje droge - pojasnio je Kljajić.

Zahvalivši se Ambasadi Republike Turske i Ministarstvu unutrašnjih poslova Turske na ovoj donaciji, Mustafa Ružnić, premijer USK-a je istakao da je ipak najvažniji dio sastanka bio dogovor o ulaganju turskih investitora na području Bosne i Hercegovine. Razmatrane su i poslovne zone sa područja Unsko-sanskog kantona koje bi mogle biti zanimljive turskim investitorima.

Halil Beyazit, ataše za unutrašnje poslove pri Ambasadi Republike Turske u BiH, istakao je kako se sa ovom donacijom nastavlja dugogodišnja saradnja između Turske i Bosne i Hercegovine.

Ova donacija će, kako je istaknuto, pomoći policiji koja se već pune tri godine bori sa problemom migrantske krize, posebno ako se u obzir uzme da su tokom tog perioda većinu svojih kapaciteta istrošili.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.