open-navfaktor-logo
search
Događaj nije najavljen
MUP KS o "performansu" pred NPS: Glumac kažnjen zbog golotinje, protiv organizatora prekršajni postupak
Nakon intervencije po pozivu građana, tačnije kantonalnog zastupnika Harisa Zahiragića, pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo sinoć su prekinuli "performans" ispred Narodnog pozorišta Sarajevo, koji je svojim sadržajem uznemirio građane Sarajeva.
26.06.2022. u 10:11
get url
text
get url
text

- Održavanje javne priredbe je prekinuto iz razloga što nije bila najavljena u skladu sa Zakonom o javnom okupljanju u Kantonu Sarajevo - kazali su iz MUP-a Kantona Sarajevo.

Kako su dalje naveli, "protiv pravnog i odgovornog lica koje je organizator bit će pokrenut prekršajni postupak podnošenjem Zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka kod nadležnog Suda zbog kršenja odredbi navedenog zakona".

VEZANI TEKST - Organizatorica "performansa" sinoć jedno, jutros drugo; Pozorište najavi, pa briše; ministar tagovan, a Vlada "ništa ne zna"

Radi se o Udruženju za edukaciju i nove inicijative u plesnoj umjetnosti u Bosni i Hercegovini - ZVRK, u kojem je odgovorna osoba balerina Jasmina Prolić. 

Iz MUP-a je također potvrđeno da je Marku Mandiću, koji je obnažen izvodio šestosatni performas na Trgu Susan Sontag pred pozorištem odmah uručen prekršajni nalog. 

- Učesniku navedene priredbe, M. M. državljaninu Republike Slovenije, nakon konsultacija sa dežurnim sudijom za prekršaje, izdat je prekršajni nalog zbog činjenja prekršaja iz člana 8. stav 2. tačke e) Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira Kantona Sarajevo, te je platio novčanu kaznu, shodno zakonskim odredbama - kazali su iz MUP-a KS. 

Ovaj član Zakona glasi: Novčanom kaznom od 200 do 600 KM će se kazniti za prekršaj ko na javnom mjestu vrši fiziološku potrebu ili izloži intimne dijelove tijela pogledu drugih. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.