Nakon što je Demokratska fronta u pregovorima o uspostavljanju nove vladajuće većina u Kantonu Sarajevo, insistirala da premijersku poziciju dobije Naša stranka, a ne Narod i pravda, došlo je do prvih turbulencija kod novih koalicionih partnera.

Dobro je poznato da je predsjednik Naroda i pravde žarko želio premijersku poziciju, međutim sve su poremetili njegovi loši odnosi na relaciji sa Željkom Komšićem, predsjednikom DF-a. Tvrdi stav DF-a po ovom pitanju žestoko je uzdrmao novu koaliciju, a iz pregovaračkih timova dolaze informacije da su teške riječi iznesene na sastanku između DF-a i NiP-a.

Posljednji obrat desio se unutar Naše stranke. Logično je za očekivati bilo da će premijersku poziciju, koju im je DF bacio kao vruć krompir, Naša stranka delegirati svome predsjedniku Predragu Kojoviću, koji je ujedno i najglasniji zagovornik ove koalicije u KS-u, te neko ko se najaktnivnije i bavio kantonalnim pitanjima.

Međutim, kako bportal.ba saznaje iz krugova bliskih NS-u, predsjednik te stranke strahuje od preuzimanja odgovornosti za premijersku poziciju.

Naime, eventualnim preuzimanjem pozicije premijera Kojović bi izgubio mandat u državnom Parlamentu i zagarantovanu plaću od 5.000 KM u periodu od iduće četiri godine.

Istovremeno Kojović ne vjeruje u održivost nove koalicije, te zna da bi se zadržao na poziciji premijera samo nekoliko mjeseci, te bi na kraju ostao kratkih rukava – tj. i bez fotelje državnog parlamentarca i premijerske fotelje.

Ali upravo je ovo razlog zbog kojeg bi DF mogao insistirati na tome da upravo Kojović preuzme odgovornost i poziciju premijera, čime bi dokazao da vjeruje u održivost ove koalicije.

Ukoliko pak glavni zagovornik ove koalicije ne vjeruje u njenu održivost, te ako mu je preča zagarantovana plaća u Parlamentu od preuzimanja odgovornosti, to onda svakako govori neke važne stvari o ovome procesu i odgovornosti sudionika prema građanima.